BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Костадин Димитров откри най-мащабното събитие за български фолклор – Народен събор Пловдив започна в „Лаута”

Костадин Димитров откри най-мащабното събитие за български фолклор – Народен събор Пловдив започна в „Лаута”

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров снощи даде официалното начало на Народен събор Пловдив. От сцената в парк „Лаута” той поздрави организаторите от „Ясмина”, участниците и гостите на едно от най-мащабните в България фолклорни събития.

„За осми път успяваме да направим този неповторим празник на фолклора, на хубавата българска песен и танц. Но тази година е специална, защото всички прояви в района ни преминават под мотото „50 години „Тракия”, заяви Костадин Димитров и подчерта, че през 2023 г. се навършва половин век от първата копка на най-младия пловдивски квартал.

„50 години, в които „Тракия” успя да се развие и да стане едно от най-привлекателните места за живот, образование, работа, свободно време”, каза още Костадин Димитров и допълни:

„Щастлив съм, че преди години повярвах в идеята и това събитие вече е неизменна част от Културния календар на града. Благодаря на заместник-кмета по култура Пламен Панов, на ОД на МВР, V-то РПУ, Общинска полиция, Общинска охрана и на всички, които помагат за провеждането на този празник”.

От своя страна председателят на Общинския съвет Александър Държиков изрази убедеността си, че и тази година Народен събор Пловдив ще се превърне в празник на радостта, на българските традиции и фолклор.

„Поздравления към Петя и Димитър Михови, които с младежки устрем, вдъхновение и оптимизъм успяват във всяка следваща година да надградят събитието и да го превърнат в една от най-мащабните и привлекателни фолклорни прояви в България”, заяви инж. Държиков.

Сред официалните гости на събитето бяха пловдивските народни представители Десислава Трифонова и Радомир Чолаков, райнните кметове Иван Стоянов, Димитър Колев и Стоян Алексиев, заместник-ректорът на Аграрния университет доц. Боряна Иванова, доц. Стефан Шилев и други.

Народен събор Пловдив продължава днес и утре с богата програма на сцените в парк „Лаута” с над 4000 участници от цялата страна.

Хоротеката тази вечер започва в 19.30 часа на Сцена 1, а в неделя началният й час е 18.00, отново на първа сцена.

На Сцена 2 от 20.00 часа днес е концертът на оркестър „Орфей” с ръководител Георги Янев, а в последния ден – 21 май 2023 г., от 20.00 часа специален гост ще бъде легендата на македонската музика Иван Дяков.

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!