BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трите пловдивски училища по изкуствата и АМТИИ участваха ЗАЕДНО в „Изложба-Концерт-Представление“

1

Само след 2 дни – на 12 януари, от 19 часа, в Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои Официалната церемония за предаване на титлата на следващите Европейски столици на културата – градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) – 2020 г. Този вълнуващ акт е съпътстван от множество интересни събития, в които се включиха пловдивските културни институти – четирите пловдивски музея, ГХГ, НБ „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“ и Дирекция „Култура“.
Едно от тези събития, първото по хронология, но и много знаково е „Изложба – Концерт – Представление“, с участието на: преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“, ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив и НУМТИ „Добри Петков“.
Официалното откриване се състоя снощи във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.
Събитието откри заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. „Изминалата година, беше годината на Пловдив – Европейска столица на културата. Тази титла е особено ценна, защото ЗАЕДНО е не просто слоган – това е кауза, залегнала дълбоко в историята на нашия град. ЗАЕДНО е нашата формула за успех. И днес тук сме всички ЗАЕДНО. Пловдив завинаги ще остане първият български град – Европейска столица на културата. Това не е краят, а едно начало, а вие, уважаеми възпитаници на трите училища по изкуствата и АМТИИ сте част от настоящето и от бъдещето на културата на този град и на България“, каза в обръщението си заместник-кметът, който отбеляза също, че за две от училищата по изкуствата в Пловдив, настоящата 2020-та година е юбилейна. НУМТИ „Добри Петков“ чества 75-години от своето създаване, а НГСЕИ чества 45 години от основаването си.
Представянето на участниците в събитието направи проф. д-р Галина Лардева, Декан на факултет „Изобразителни изкуства“ в АМТИИ, а приветствие към участниците и гостите отправиха още Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“ и Зоя Капон – преподавател по актьорско майсторство в НГСЕИ.
Програмата на вечерта продължи с 15-минутен рецитал със заглавие „Венозно“ в изпълнение на талантливите ученици от 9 б клас, специалност „Драматичен театър“, които изпълниха съвременна поезия по стихове на Димитър Атанасов-Шърата, също преподавател по актьорско майсторство в НССЕИ. Рециталът бе в съпровод на класическа китара от Юлиан Станчев – ученик в НУМТИ „Добрин Петков“, с преподавател д-р Милена Вълчева. Вечерта завърши с прекрасните изпълнения на Ансамбъл ударни инструменти „ПРЕСТО“ с ръководител Пенчо Пенчев към НУМТИ „Добри Петков“ Пловдив.
В Дома на културата „Борис Христов“, фоайе ет.2, пловдивчани и гости на града могат да видят до 19 януари изложбата на преподаватели и възпитаници на АМТИИ под името „Вечен и жизнен“, създадена по повод Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с куратор на експозицията доц. Никола Лаутлиев. Автори на фотографиите са Никола Лаутлиев, Соня Станкова, Георги Димитров, Мариана Камбурова, Георги Митов, Ванеса Попова, Дарина Комитова.
Във фоайето на ет.1 е разположена изложба с творби на ученици от НГСЕИ, представящи различните специалности, които се изучават в училище. Изложбата на НХГ „Цанко Лавренов“, също експонирана на ет.1 включва избрани произведения от трите направления на изкуствата, в които се обучават учениците. Изящният отдел включва живописни, графични и скулптурни произведения. Приложните изкуства са представени с творби на специалностите „Стенопис“ и „Иконопис“. В изложбата участват плакати и проектни табла, които са реализирани от специалност „Рекламна графика“ и „Пространствен дизайн“.
Тази вечер в 17.30 часа в Регионалния етнографски музей се открива изложба „ПЛОВДИВЪ през обектива на Крум Савов“ – експозицията включва оригинални фотографии от началото на ХХ век, както и движими културни ценности, които допълнително онагледяват посочения исторически период.

3
9

74 total views, 74 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!