BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Творчеството и идеите на Пазолини във фокуса на Седмицата на съвременното изкуство

пазолини
Престижната международна изложба в Пловдив ще се проведе за 26-ри път, а тази година куратори са Бетина Щайнбрюге от Кунстферайн Хамбург и Бенямин Фелман от Варбург-Хаус Хамбург. Артисти от цял свят са обединени от кураторската концепция, посветена на италианския режисьор Пиер Паоло Пазолини 45 години след смъртта му.

ПО ПАЗОЛИНИ – СЪВРЕМЕННИ ВИЗИИ

Международна групова изложба за Седмица на съвременното изкуство, Пловдив

04.09. – 04.10.2020
Откриване: 04.09.2020 от 18 до 20 часа.

Франческо Арена, Елизабет Бенаси, Рада Букова, Джулиан Коул, Нина Фишер & Мароан ел Сани, Правдолюб Иванов, Алфредо Джаар, Бухра Халили, Фабио Маури, Мило Рау, Лили Рейно-Девар, Красимир Терзиев, Минг Вонг, Серит Уин Еванс, Дейвид Войнарович, Алегории за власт (Дебора Имоджен Бир & Габриела Ангеледу, Карл-Хайнц Делво, Фабиен Витали)

Пиер Паоло Пазолини е един от най-влиятелните италиански интелектуалци на 20-ти век. Преди точно 45 години в раните часове на 1975 г. той е убит на плажа Остия край Рим. До днес има съмнения, че убийството му е атентат заради политическите му убеждения и острата критика към корупцията и политическия елит в Италия.

Изследвайки творчеството на Пазолини, разпростиращо се между киното, поезията, публицистиката и политиката, Седмицата на съвременното изкуство ще постави въпроса за политическото изкуство и обществената роля на художниците днес – тема, особено актуална на фона на продължаващите близо два месеца протести в България.

Куратори на тазгодишното издание са Бетина Щайнбрюге и Бенямин Фелман. Щайнбрюге е директор на емблематичната арт институция в Хамбург – Хамбургер Кунстферайн, и куратор с огромен опит от международни проекти. Бенямин Фелман е културолог и изследовател, работещ в културния център Варбург-Хаус, носещ името на германския философ Аби Варбург.

Изложбата събира за първи път значителен брой творби на международни автори, които сa се занимавали и продължават да се занимават с Пазолини, разглеждайки и ангажирайки се директно с него в работата си и за които неговата фигура е източник на вдъхновение и отправна точка за размисли за изкуството и политиката днес. В изложбата участват световно известни художници като Серит Уин Евант, Дейвид Войнарович или Лили Рейно-Девар, творчески колективи като „Allegories of Power”, както и артисти от България като Рада Букова, Правдолюб Иванов и Красимир Терзиев. Наред с инсталации, обекти, видеа, фотографии и рисунки, в изложбата са включени и редица документални материали, контекстуализиращи текстове и интервюта.

Сред интервютата е и това с театралния режисьор Мило Рау. Миналата година той засне римейк на филма на Пазолини от 1964 г. „Евангелието според св. Матей“ в град Матера, който заедно с Пловдив делеше титлата Европейска столица на културата. Новото в интерпретацията на Рау беше, че във филма участват бежанци от Африка.

Така Седмицата на съвременното изкуство се превръща не просто в прочит на творчеството на Пазолини, но и в коментар на глобални социални и политически въпроси.

Изложбата ще се открие на 4 септември и ще може да бъде видяна до 4 октомври в Център за съвременно изкуство – „Баня Старинна“ в Пловдив. В навечерието на откриването, на 3 септември, ще се проведе и онлайн представяне и дискусия с двамата куратори Бетина Щайнбюрге и Бенямин Фелман, участници в изложбата и външни експерти. Повече информация за съпътстващата дискусия ще намерите тук.

Седмицата на съвременното изкуство е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте Институт.

С подкрепата на Община Пловдив, Гьоте-институт България

Медийни партньори: BNT2, въпреки.com, Katra FM, Под Тепето, Медия Кафе, Капана

Повече инфо на:

www.arttoday.org

69 total views, 69 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!