BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Талантливи млади китаристи, победители в европейски китарни конкурси с безплатен концерт в Пловдив

GAPlovdiv2019_EU

Победителите в различни европейски китарни конкурси ще изнесат концерт в залата на Куклен театър – Пловдив на 25 октомври. Талантливите млади китаристи, които ще гостуват в Пловдив по време на тазгодишното издание на Plovdiv GuitArt Festival са част от европейската платформа EuroStrings, която обединява 17 китарни фестивали и е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021.
EuroStrings – European Guitar Festival Collaborative е първата европейска платформа в областта на класическата китара, основана от Zagreb Guitar Festival. Тя обединява 17 класически китарни фестивали от цяла Европа., които организират международни китарни конкурси и имат професионална структура, даваща възможност за по-нататъшно образование и професионално развитие на млади китаристи.
EuroStrings подкрепя млади китаристи от Европа и света, включва ги в образователни и обучителни програми, които насърчават професионалното им развитие и затвърждава тенденциите за устойчивост на фестивалите в областта на класическата музика. Платформата се стреми да обедини китаристите и тяхната публика, като разрушава бариерите между тях и активно участва в създаването на неповторимо музикално изживяване.

Гостуващите в Пловдив тази година са: Георги Димитров – Жожо (България), Джулиа Баларе (Италия), Зузана Вежик (Полша), Раду Валку (Румъния), Петер Гранейс (Германия) и Димитрис Шукарас ( Гърция).

Всички те се занимават с китара от деца, победители са в различни категории на международни китарни конкурси и са свирили под диригентството на известни имена. Част от тях имат вече и издадени албуми.
В програмата им са включени различни произведения, както и две на българският композитор Росен Балкански.
Концертът на EuroStrings талантите е на 25 октомври, петък, от 19:00ч. в залата на Куклен театър – Пловдив и е с вход свободен.

На следващият ден, 26 октомври, младите китарни звезди ще посетят и детска градина „Малката Русалка“, за да запознаят малчуганите с най-популярния инструмент на планетата.

Plovdiv GuitArt Festival се организира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.

86 total views, 86 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!