BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Младежките омбудсмани искат да си сътрудничат с Община Пловдив по важните теми за града

DSC_6401

Младежките омбудсмани са готови да си сътрудничат с Община Пловдив по важните теми за града и да подкрепят различни кампании на градската управа, които са насочени към реализирането на обществено значими и полезни каузи.

Това стана ясно на среща на кмета Здравко Димитров с Младежкия омбудсман Николай Николов и неговите заместници Здравко Беляшки и Тиана Найденова. В разговорите участва и омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, който е инициатор на създаването на младежката инициатива. Учениците изложиха своите виждания и идеи за развитие на града. Желанието им е чрез своята дейност да активизират своите връстници за по-дейно участие в обществения живот на Пловдив, защита техните права, както и разпространение на информация за кампании до по-голям брой младежи.

„Един от основните проблеми е пасивността на младите хора и нежеланието им да участват в обществени каузи. Искаме „да ги събудим“, затова създаваме и „Младежки съвет“, в който да участва поне по един представител на всяко едно училище в Пловдив“, коментира Николай Николов. Той сподели, че все повече ученици се включват в техните срещи като от 40 училища в Съвета вече имат представители 25. На срещите участниците дискутират важни за младежите проблеми. „Целта ни е да създадем мрежа от ученически съвети и да засилим младежкия парламентаризъм“, обясни Николай.

Младежките омбудсмани съобщиха, че са поканили депутати от Европейския парламент, с които да организират съвместни срещи. Те са отправили покана към еврокомисар Мария Габриел да гостува на Търговската гимназия за празника на училището.

„Желанието ни е да имаме възможно най-добра комуникация с Общината и да можем да подаваме сигнали и запитвания по теми, които засягат младежите на Пловдив“, заяви от своя страна и Тиана Найденова, 9 клас в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване.

Здравко Беляшки, ученик 10 клас в ЕГ „Пловдив“, попита кога ще заработи електронната система в градския транспорт и ако се строи учебен кампус на ЕГ „Пловдив“, „Иван Вазов“ и Математическата гимназия, дали това няма да затрудни още повече придвижването към района, в който има корпус и Пловдивският университет. Според младежите, ако електронната система заработи и таблата показват точния час на пристигане, много от техните връстници ще го използват редовно вместо родителите им да ги карат с колите и да правят задръствания.

„През последните три месеца работим усилено за намаляване на трафика чрез подобряване на организацията на движение на възловите кръстовища. Също така правим всичко възможно електронната система в градския транспорт да заработи по-пълноценно, за да може да се използва по-ефективно. На тази тема беше посветена и срещата ни с представители на висшия мениджмънт на испанската фирма „Индра“. Това коментира кметът Здравко Димитров в отговор на въпросите на младежите и допълни: „Бъдещето ни е в ръцете на активни млади хора като вас“.

13 total views, 13 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!