BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коледният благотворителен концерт „Изкуство за живот“ препълни залата на Военния клуб

1

Коледен благотворителен концерт с участието на звездни български музиканти се проведе снощи в залата на Военния клуб в Пловдив. Той се превърна в красива, изключително естетска и вълнуваща стъпка от реализацията на една голяма мечта на организаторите от Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“, техните приятели, съмишленици и спомоществователи – децата и онкоболните на Пловдив да бъдат лекувани в нова, голяма и светла сграда , един „Дворец на здравето“.
Каузата на Коледния концерт „Изкуство за живот“ – набирането на средства в полза на дарителската кампания “Най-доброто за нашите деца и онкоболни” препълни залата до последното място, а средствата от продажбата на билети ще бъдат предоставени интегрално за строителството на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на Университетската болница “Свети Георги”, град Пловдив.
В концерта участваха изтъкнатите цигуларите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, клавирното дуо проф. Дора и Анастас Славчеви и младият талантлив цигулар, 13-годишният възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Ренцо Ставрев.
Сред гостите на събитието бяха Пламен Панов – заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив, проф. Мариана Мурджева ректор на МУ, проф. Стефан Костянев, професори от ректорското ръководство на МУ и от ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“, преподаватели, студенти – доброволци, Ралица Базайтова от Министерство на културата, д-р Гюрай Ходжев, представител на медицинския холдинг и верига болници от република Турция „Аджъбадем“, много обществени личности, приятели и почитатели на музиката на изтъкнатите музиканти и съмишленици в каузата.
Преди музикалната част приветствие и думи на благодарност отправи проф. Иванов, който разказа за досегашното развитие на благотворителната кампания.
След него заместник-кметът Пламен Панов приветства сърдечно организаторите, участниците и гостите на концерта от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който изпрати и кошница цветя за изпълнителите. Той предаде поздравления и за неуморните усилия на всички, които до момента не пожалиха труда и времето си в организацията на събития в подкрепа на каузата, като заяви, че Община Пловдив ще продължава да подкрепя логистично каузата. Пламен Панов изрази своята, и на екипа на община Пловдив, надежда и вяра, че доброто и благородно дело ще се увенчае с успех, като сподели че освен в качеството си на заместник – кмет е добре запознат с неуморния труд и грижи, които екипът на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ полага за своите малки пациенти, тъй като неговата майка е лекар в същата клиника.
Основен спонсор и инициатор на концерта Изкуство за живот“ е френската асоциация за културен обмен „Art Gallery Constantin France” на д-р Елена Радева Николова, родена в Пловдив, която живее от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град и културата му. Art Gallery Constantin France е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен и до момента е инициирала множество изложби, концерти и други форми, популяризиращи европейската култура и изкуство.
Основни организатори и участници в цялостната подготовка и реализация на празника миналата вечер бяха проф. Иван Иванов – началник на Детска клиника при УМБАЛ „Свети Георги“, която съвсем наскоро получи наградата на Българска педиатрична асоциация за „Педиатрична клиника на годината“ 2019, д-р К.Сотирова, доц. Нарцис Калева – Ходжева, които се изявиха и в ролята на водещи на празника. Доброволките Дени, Нели и Веси, д-р Стефка Пейчева и дъщеря ѝ София Найденова, които предоставиха картини за благотворителния търг във фоайето. Д-р Ралица Йорданова, заедно с майки от детската градина, която посещава детето ѝ организираха детски базар. Млади лекари, сестри и персонал, помагаха на гостите да заемат местата си.
Специален гост на концерта бе и любимото куче на пловдивчани Мон – лицето на кампанията и подкрепящо всеотдайно каузата на болните деца, заедно със своята собственичка Велислава Костадинова. За Мон имаше и специален подарък, който бе връчен тържествено на сцената, по време на концерта. До момента, само инициативите на Мон са набрали около 21 000 лева.

На 17 декември, талантливият 13 -годишен цигулар Ренцо Саврев ще свири отново, този път пред лежащо болните деца в Детска клиника.

Набирането на средства за нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в Пловдив продължава. Можете да направите своето дарение по банков път или чрез някоя от следващите инициативи в подкрепа на каузата. Включете се!

9

19

33 total views, 33 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!