BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Пловдив представи дейностите по проекта за смяна на печките с екоуреди

Продължава приемането на декларации от желаещите да преминат към по-екологично отопление

IMG_1728 IMG_1741

Община Пловдив представи дейностите по проекта за смяна на печките с екоуреди. Това стана на пресконференция по проект „Мерки за подобряване на качеството на атмосферен въздух в Община Пловдив, чрез намаляване на емисиите от ФПЧ10 от битовото отопление“. В нея взеха участие зам.-кметът с ресор „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев, директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева, ръководителката на Обединение „Чист въздух за Пловдив“ Лияна Аджарова и директорът на Дирекция „Обществени поръчки“ Тодор Тодоров.

По проекта на Община Пловдив се предвижда безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с по-екологично отопление на електричество, пелети, газ или централно парно отопление. Програмата има за цел да намали въздействието на домакинствата използващи твърдо гориво върху качеството на атмосферния въздух и така да бъде редуцирано количеството на фини прахови частици.

„Това е първото мащабно действие, в което хората трябват да се включат и да вземат отношение по чистотата на атмосферния въздух“, заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на пресконференцията. Той допълни, че екологичните ползи на проекта са много и неговото реализиране ще спомогне Пловдив да се превърне в по-чист и добър град за живеене.

В момента тече подготвителният етап на проекта, в който се проучват нагласите на населението. От Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ оказват  постоянно съдействие на гражданите, които желаят да кандидатстват по програмата, а специалисти ще подпомагат техния избор на ново отоплително съоръжение.

„Поредната значима стъпка в политиката за подобряване качеството на атмосферния въздух е именно реализацията на този проект“, коментира директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева и апелира гражданите да се възползват от уникалната възможност.

Дейностите по програмата, които ще бъдат безвъзмездно поети от Община Пловдив са следните: предоставяне на ново екологично отоплително устройство; доставка и монтаж в жилището и свързване към топлопреносната или газопреносната мрежа; инструктаж за съоръжението; демонтаж и изнасяне на стария отоплителен уред; 2-годишна гаранция и гаранционно обслужване на новото отоплително устройство и годишен технически преглед еднократно след първия отоплителен сезон.

В сайта на Община Пловдив има публикувана подробна информация за критериите, на които трябва да отговаря домакинството, за да бъде одобрено. Ще я намерите тук: https://bit.ly/3v4ldf5 – „Документи за изтегляне“ – „Община Пловдив кани всички жители/домакинства в общината, които използват за отопление уреди с дърва и въглища, да кандидатстват за безвъзмездната им подмяна с екологични алтернативи за отопление – условия за участие“

Пловдив е единствената община, която ще разработи електронна платформа за интелигентно управление на смяната на отоплителните съоръжения. В нея ще бъдат ситуирани всички подадени декларации.
Разкрита е и безплатна телефонна линия с номер 070050032. На нея  гражданите могат да получат информация и консултация, преди да подадат декларации за кандидатстване за подмяна на уредите.Крайният срок за подаване на декларации е 23 май 2021 г. Желаещите да кандидатстват по проекта могат да го направят в районните администрации или чрез електронната форма – Подмяна на вида и начина на отопление използван от домакинствата в гр. Пловдив | Община Пловдив (plovdiv.bg). Към момента са подадени над 1000 декларации на граждани, които искат да подменят старите си печки.

Общата стойност на проекта е 13 862 232, 11 лв. Срокът за изпълнение е до 31.12.2023 г.

57 total views, 57 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!