BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив – най-предпочитан за вътрешна миграция

Пловдив 1

197 242 лица са участвали в процесите на вътрешна за страната миграция през 2020 г. Най-голям брой от преселващите се – или 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Област Пловдив. Регионите с най-голям относителен дял в миграционния поток към Област Пловдив са: София (столица) – 7.7%, Пазарджик – 4.0% и Смолян – 3.7%.

Според изведеното в най-новия доклад на НСИ, касаещ населението и демографските процеси за 2020г., 37 364 души са променили своя настоящ адрес от чужбина в България през изминалата година. 47,6% от завърналите се българи са под 39-годишна възраст, като цели 80% са в работоспособна възраст (под 59 г.). Близо 3000 от тях са се преместили именно в Пловдив, което прави общата стойност на новозаселилите се в областта над 24 000 души.

За самия град Пловдив статистиката също е рекордна – над 9000 души са избрали града за своя нов дом – с 1500 повече от през 2019 г.

Фактът, че Пловдив е индустриален лидер с близо 75 000 работни места в производството и втори център за аутсорсинг и информационни технологии с над 7000 заети в сектора, мотивира хиляди хора да се установят в града или в съседните общини в метрополията.

Почти всички малки населени места в региона бележат тенденция за повишаване на механичния прираст, като този в общините „Марица“ и „Родопи“ е изключително висок – +4 469 жители. В условията на пандемия много от преселващите се граждани избират да закупуват имоти в по-малките населени места в покрайнините на града. Така те са близо до работните места и услугите, които предлага големият град като, същевременно, намират и уединение. Предвид това Община Пловдив планира мащабно развитие на връзките със съседните общини, където стотици български и чуждестранни производствени предприятия предлагат привлекателни работни места.

В Пловдив и близките населени места живеят над 500 хил. души според НСИ, които обаче няма как да отчетат хората без регистрация. В областта постоянно регистрирани са  666 398 души, които представляват 9,6% от населението на България.

20 total views, 20 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!