BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдивският млад виртуоз Виктор Василев се завърна от участие в Международния цигулков конкурс Il Piccolo Violino Magico – Италия

Възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив завоюва правото да участва в майсторски клас от проф. Нинг Кам, преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство

2 tur  FB_IMG_1625903743313

Още един невероятен пловдивски талант – младият цигуларят Виктор Василев представи достойно Пловдив на един от най-престижните, трудни и оспорвани конкурси – Международният цигулков конкурс Il Piccolo Violino Magico – Италия, където спечели адмирациите на журито, публиката и участниците, особено със соловото си изпълнение на „Рапсодия“ от българския цигулар и композитор проф. Петър Христосков. независимо, че поради технически причини Виктор не успя да стане финалист. Той получи майсторски клас от проф. Нинг Кам, преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство.

Виктор Василев е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. Свири на цигулка от четири годишен, като негов преподавател е г-жа Дарина Данкова. Едновременно с това, Виктор е извънреден младши студент в Нов Български Университет – София в класа на проф. Марио Хосен.

В началото на месец юли Виктор взе участие в международния цигулков конкурс Il Piccolo Violino Magico – Италия.  Конкурсът е част от European Union Of Music Competitions for Youth /EMCY/.

Той е за деца от 9-14 годишна възраст, и се различава от останалите по това, че изпълненията минават под формата на концерт в три кръга с амбициозна обемна и разностилова програма. Децата са солисти на оркестър, свирят заедно с членове на журито и поради това конкурсът е с ограничен брой участници. Тази година поради отмененото миналогодишно издание /заради COVID-19/, участниците от цял свят бяха многобройни и преселекционният тур на конкурса беше много оспорван. Избрани бяха 14 участника сред които и Виктор. След допълнително прослушване броят на участниците бе увеличен на 17.

За Виктор беше истинско удоволствие да участва в конкурс, в който нивото на музикантите бе наистина високо. Срещна и такива, с които е делил сцена на предишни международни конкурси. За жалост Виктор имаше малшанса да претърпи сериозен технически проблем с ключовете на цигулката по време на първия тур. Наложи се и спешна намеса на местен лютиер след първото му участие на сцената. И въпреки блестящото му представяне на втори тур, единствено неудачата в предходния тур лиши Виктор от възможността да се нареди сред финалистите.

Представянето на Виктор в Il Piccolo Violino Magico беше достойно и в двата тура, като спечели адмирациите на журито, публиката и участниците, особено със соловото си изпълнение на „Рапсодия“ от българския цигулар и композитор проф. Петър Христосков. Тъй като конкурсът има фестивален характер всички участници бяха поканени да свирят на гала концерта в заключителната вечер, където Виктор отново изпълни българското произведение. Виктор получи майсторски клас от проф. Нинг Кам, преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство.

Пътуването, престоят и участието на Виктор бяха реализирани с финансовата подкрепа на Община Пловдив по направление „Инкубатор за млади таланти“ на отдел „Култура, археология и културно наследство“.

„От сърце поздравявам Виктор за представянето му. Много се гордеем с неговите успехи от години! Независимо, че не успя да се класира сред финалистите, заради технически проблем, искрено вярвам, че цялостното преживяване, опитност, среща с преподаватели и млади цигулари в този цигулков форум обогати Виктор и му даде ясна представа за нивото на цигулковата подготовка в световен мащаб, както и самочувствие, че представя достойно българската цигулкова школа на престижна международна сцена“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и допълни, че „Идеята на „Инкубатора“ е точно такава – пловдивски деца да се представят в национални и международни конкурси като посланици на Пловдив, да осъществят контакти, които да работят за тяхното професионално развитие и израстване и да носят славата на града ни като Европейска столица на културата.

Predstaviane_1

Записи от трите тура на конкурса можете да намерите в YouTube в канала на Il Piccolo Violino Magico. Събитието бе предавано на живо и поViolin Channel.

653 total views, 69 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!