BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдивската етно група „Жарава“ с концерт в праймтайма на тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал на Русия „ПетроДжаз“

88032395_218265252903142_1721768774543081472_n 103366753_573169740041265_1760281481568590410_n

Кметът Здравко Димитров със специален видео поздрав към участници и гости на „ПетроДжаз“

Най-големият джаз фестивал под открито небе в Русия „ПетроДжаз“ (PetroJazz) , едно от  най-големите международни събития в света на джаз музиката изобщо, който се провежда в побратимения на Пловдив град – Санкт Петербург, тази година ще има своето поредно издание, което ще се състои от 3 до 5 юли, но този път онлайн.

Заради световната пандемия от COVID -19,  голяма част от културните събития в Русия са отменени, а мерките за сигурност са високи. (Отменен е дори джаз фестивалът в Монтрьо, Швейцария). Затова организаторите са изключително горди от факта, че за първи път в света се прави такъв грандиозен онлайн концерт с участието на 14 държави,  като руснаците ще свирят на живо от Санкт Петербург, а международните участници изпратиха видеа на заснети предварително концерти.

Пловдивската етно група „Жарава“, с ръководител известния български музикант Владимир Величков  получи специална покана за участие, след като организаторите оцениха техния гастрол през 2018 година като изключително запомнящ се, а групата като една от най – изявените във всички издания на фестивала досега. Групата предизвика тогава невиждан фурор и огромен интерес от страна на руските медии.

Сегашната покана е голямо признание и чест както за Пловдив, така и за България. Концертът на „Жарава“ е специално направен и заснет за участието в „ПетроДжаз“ и се случва  с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект по Компонент 3 “Гражданска активност“, с който бе дадена възможност в дните на изолация, като антикризисна мярка да бъдат осъществени онлайн проекти на пловдивски артисти и творци.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров записа специално видеообръщение с поздрав към участниците и към жителите на побратимения на Пловдив, град Санкт Петербург.

„Използвам възможността, която ми предоставиха организаторите на Международния фестивал „Петроджаз“, за да ви поздравя от името на Пловдив – един от най-древните живи градове в Европа и света и да пожелая на добър час. Радостен съм, че за поредна година Пловдив ще се включи във фестивала с участието на изключително талантливите музиканти от формация „Жарава“ заедно с техния художествен ръководител и ментор – прославеният български музикант Владимир Величков.“, казва във видео поздрава си градоначалникът.

По думите му участието в културни събития като фестивала „Петроджаз“ е чудесен начин да се отпразнува приятелството между Санкт Петербург и Пловдив, които са побратимени градове. Кметът пожела успех и неизчерпаема енергия на всички участници, които ще се представят в Санкт Петербург на фестивала тази година.

За първи път програмата на международния фестивал ще включва джаз групи от Чехия, Македония и Швейцария. Съединените щати и Израел ще представят гама музиканти, от блус и рок енд рол до класически джаз. България, Великобритания и Латвия ще разкрият темата за фънк и етно-джаз. Подробна програма – на уебсайта petrojazz.ru. По своя мащаб, география и богатство от стилове „ПетроДжаз“ е най-уникалният проект, както и най-големият джаз на открито в Русия.

Участието на „Жарава“ е планирано за  праймтайма на Руската национална телевизия „Санкт Петербург “ и „Теледом“ и ще бъде излъчвано  от 20. 48 часа в събота 04.07.

Ето и част от участниците  тази година : Anders Koppel (Denmark), Fred Hormain (France), Jazz Connection (The Netherlands), Laurent Nicoud (Switzerland), FunCoolio (Latvia), Raivo Taffenau (Estonia), various artists from the USA (Elijah Jamal Balbed etc) and Israel.

През годините във фестивала са участвали Marcus Miller, Maceo Parker, Dave Weckl, Ian Akkerman, Aarhus Jazz Orchestra, Jan Harbeck, Sarah Reich, Celine Bonacina и други.

Гледайте прякото предаване на канала Teledom, както и на уебсайта на телевизионния канал Санкт Петербург., интернет излъчване ще има и на порталите jazzpeople.ru, petrojazz.ru, modnoeradio.ru, allfest.ru

„Жарава“ многократно оглави световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада,  която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ е под №1 в глобалната класация вече няколко пъти.

„Жарава“ обединява съвременната музика с българския фолклор по лек и елегантен начин, така че да подтикне младото поколение да се върне обратно към корените си. С изпълненията си  момчетата и момичетата съчетават фънк, джаз, поп с български фолклорни инструменти и гласове. Кавал, тъпан, клавир, гайда и барабани обогатяват модерната музика, а гласовете на трите певици ще ви накарат да настръхнете.

Етно групата изнася концерти в цялата страна, а също така участва и в музикалната програма на невероятната боксова гала в зала „Колодрума“ в Пловдив, където Тервел Пулев спечели интернационалния пояс на Световната боксова асоциация в полутежка категория.

Община Пловдив също ще стриймва участието на „Жарава“ на своята фейсбук страница – https://www.facebook.com/PlovdivMunicipality/

87984296_569390190454578_4441590865235804160_n 106496144_1208160652875619_7861305668436460927_n

72 total views, 72 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!