BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник-кметът Пламен Панов връчи три парични награди, осигурени с лични средства на откриването на „Балкански мостове III”

3 4

III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове” започна снощи в Балабановата къща в Стария град със символично откриване в двора на възрожденската къща, в присъствието на официални гости, част от авторите, почитатели на мозаечното изкуство и с кратка музикална програма.

За концепцията на проекта, в който тази година  участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, подредени в сводестата и дълбоката зала на Балабанова къща, говори проф. Емилия Константинова – Ръководител катедра „Теория на изкуствата“ в АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив и член на журито.

„Балкански мостове III” се финансира от Община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“ и е част от Културния календар на града за 2021 година.

По време на откриването, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов връчи и три парични награди – за цялостен принос на проф. Илия Илиев, за млад български автор и за чуждестранен автор,  осигурени с негови лични средства.

Третото издание отново е в подкрепа на идеята, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие. Експозицията представя разнообразие от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали.

Поздрав към участниците и гостите отправиха още художникът  Крум  Шаранков, майстор на мозаечния жанр, куратор на изложбата и двигател на международното събитие, доц. Елена Кантарева – Дечева – председател на авторитетното жури,  което селектира творбите за тазгодишния форум сред многобройните заявки за участие от страната и чужбина, Богомил Грозев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ – любезен домакин на „Балкански мостове“, което за втори път превзема пространствата на една от най-хубавите къщи в Стария град. (Първото издание се състоя в Зала „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет).

Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III”  може да бъде видяна до 30 април 2021 г. (без почивен ден, работно време от 09:00 до 18:00 ч.).

Входът е свободен!

47 total views, 47 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!