BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гостуваща документална изложба „40 години тракийска изложба по света“ в РАМ – Пловдив

Период: 18 септември – 31 декември 2020 г.

Място: Регионален археологически музей – Пловдив

Plakat Fol 65 x 84 cm

Като част от Европейските дни на наследството (19 – 20 септември 2020 г.), Регионален археологически музей – Пловдив ще представи гостуващата документална изложба „40 години тракийска изложба по света“. Изложбата е организирана със специалното съдействие на проф. д.и.н. Валерия Фол и представлява опит за възстановяване на паметта за едно дело, което десетилетия наред представя културно-историческото наследство на България по света.

През 1972 година, по повод провеждането на първия международен конгрес по тракология, в София е подредена изложба от най-представителните образци на тракийското изкуство и култура от нашите земи. Изложбата предизвиква небивал интерес сред научната общност, което става причина тя да прерасне в нещо повече. Така през 1974 г. в Париж се открива първата от серия изложби, продължаващи и в съвремието, представящи тракийското културно наследство пред света.

Именно пътя на тракийските съкровища из музейните салони в Европа, Азия и Америка, проследява и документалната изложба „40 години тракийска изложба по света“. Тя е дело на задружните усилия на Държавна агенция „Архиви”, Дирекция „Централен държавен архив”, Университета по библиотекознание и информационни технологии и Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно-историческо наследство. Чрез различни документи, архивни снимки и отзиви в пресата, авторите са се опитали да предадат емоцията и значението на 40 годишната история на една изложба, представяща тракийското наследство от нашите земи пред международната публика.

52 total views, 52 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!