BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

902 състезатели се надпреварват на Световното първенство по гребане за юноши и девойки

световно първенство по гребане (2)

световно първенство по гребане (10)

На Световното първенство по гребане за юноши и девойки до 18 години ще участват 902 състезатели от 43 страни и всички те вече са на Гребния канал в Пловдив. Това стана ясно на пресконференция днес, в която участваха представители на Световното гребане /новото име на Международната федерация по гребане FISA/, Община Пловдив, Областна администрация Пловдив и Организационният комитет на състезанието. Първият старт е утре – 11 август от 9,30 часа, а последният е на 15 август от 14,10 часа. Участниците в пресконференцията припомниха, че точно преди 10 години – през 2011 година тук се проведе европейско първенство по гребане, а във всяка следваща година – състезания от най-висок ранг, включително световно първенство за мъже и жени.

Патрик Ромбаут – представител на Световното гребане заяви: „Идваме в град, който умее да организира и да провежда състезания по гребане от най-висок ранг по най-добър начин. Световното гребане /бивша FISA/ изказва своята голяма благодарност на тези, които помагат за отличното провеждането на Световното първенство по гребане за юноши и девойки, въпреки ограниченията, които ни налага пандемията от коронавирус. Вярваме, че Пловдив и Гребният  канал ще играят голяма роля за Световното гребане в бъдеще. Състезателите, които са тук вече мислят за следващите 3 олимпиади – те са елитът на гребния спорт, който ще се изявява в Париж, Брисбейн и Лос Анджелис. Когато си тръгнат оттук с добри впечатления от това световно първенство, съм убеден, че те ще препоръчват вашия град по целия свят и ще дойдат отново да се състезават тук.  Имате канал, който е на стратегическа позиция по средата на Балканите, между Черно море и Средиземно море и може да играе роля в развитието на гребането в Европа. Особено за навлизащите в гребането страни като Кипър, Северна Македония, Молдова,  Грузия.“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че за града е важно да поддържа вече изградения имидж на организатор на елитни спортни състезания. „През август и септември в Пловдив има още световни и европейски състезания. Като кмет на Пловдив казвам: заповядайте, за да се насладите на емоционални спортни изживявания.“

Председателят на Българската федерация по гребане БФГ/ Свилен Нейков припомни, че страната ни ще участва с три лодки при юношите. Девойките обаче не са покрили норматива за участие в Световното първенство. Българските гребци полагат много усилия и ще продължават да се вписват в световния гребен елит, категоричен бе председателят на БФГ.

= Успоредното трасе =

Темата за второ водно трасе, успоредно на сегашния гребен канал бе подета от участниците в пресконференцията с убеждението, че то ще бъде място за развлечения на пловдивчани, но и от полза за гребния спорт. Заместник-кметът Георги Титюков припомни идеята за създаване на „Екопарк Марица“, част от който ще бъде и новото водно съоръжение. Той бе оптимист, че до 2023 година Пловдив ще намери средства, за да закупи единствения частен имот и след това общината ще издаде разрешително за строеж.

Областният управител Ангел Стоев заяви, че общината и областната администрация гледат в една посока за изграждането на второ водно трасе на Гребната база. Държавата обаче трябва да подкрепи града, защото инвестицията в новия проект е около 10 млн. лева, заключи той.

Светла Оцетова – технически директор на Световното гребане дойде на гребния канал направо от Токио. Тя сподели: „Идвам с пресни впечатления от олимпийската регата в Токио. Японците построиха гребен канал, който дава отлични условия за нашия спорт. Но настроението и усещането на българския гребен канал в Пловдив са уникални и всеки, който дойде тук оценява близостта на зрителите до състезателите, което прави състезанията много емоционални.“

Председателят на Организационния комитет на Световното първенство по гребане за юноши и девойки Иван Попов отбеляза, че неговият екип има опита и желанието да направи сегашното Световно първенство запомнящо се от бъдещия световен елит в нашия спорт. Той благодари за всеотдайния труд на всички, които подготвиха гребния канал за голямото състезание.

След пресконференцията гостите отидоха да разгледат най-голямата картина – 400 кв. метра в Пловдив, посветена на Гребния канал и условията за отдих, които той създава. Организаторите качиха своите гости на катамарани, за да усетят водите на водното трасе и да видят пряко условията за гребане, създадени тук.

световно първенство по гребане (7) световно първенство по гребане (1)

228 total views, 76 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!