BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Уникален тракийски храм откриха при разкопки в Пловдив

razkopki (3) razkopki (4)

22.08.2024

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов разгледаха разкопките на Голямата могила в район „Южен“. Директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов, чийто екип работи на обекта, разказа за находките и финалния етап на археологическите проучвания.

„Сърдечно благодаря на доц. Кисьов за активната работа и усилията, благодарение на които се разкрива богатата археология на Пловдив. И Небет тепе, и Източната порта са ключови обекти, които ще бъдат експонирани тази година. Археолози работят интензивно и на Бетонния мост, за да се вместят строителите в сроковете, продължава работата и по разкопките на Брезовско шосе“, подчерта кметът Костадин Димитров.

Той припомни, че Община Пловдив отделя всяка година по 600 000 лева за археологически обекти и изказа признателност на директора на Археологическия музей затова, че го е направил един от най-посещаваните в страната.

Доц. Костадин Кисьов посочи, че разкопките на Голямата могила в южните периферии на града са започнали заради желанието на заместник-кмета Пламен Панов да се разработват археологически обекти извън центъра на Пловдив.

„На практика ние провеждаме разкопките вече трета година. За пръв път в България тук открихме, че на върха на могилата има средновековна църква от 12-13 век с гробищен некропол около нея. Могилата обаче не е издигната заради църквата, а заради тракийския християнски храм в основата й. Той е построен на това място заради близостта му с езическия храм от по-ранния период, което е било култово и свещено място за жителите на Филипопол. Разкрити са първо източното, а после и западното помещение на тракийския храм, където продължават проучванията“, обясни доц. Костадин Кисьов.

Той допълни, че постройката е уникална по рода си, защото храмовете от по-ранна епоха са строени по елинска технология. В малкото помещение на храма доц. Кисьов уточни, че са намерени кости от 7 вида домашни животни, както и останки от глинени съдове, което означава, че то се е ползвало за обреди.

По думите му археолозите са положили усилия да бъде запазена максимално автентичната конструкция и в бъдеще може да бъде направено пълно възстановяване на храмовата постройка.

Заместник-кметът Пламен Панов отбеляза, че мястото би могло да бъде социализирано и да стане открит археологически парк.

„Предстои детайлно заснемане на обекта. Има възможност тук да бъде изграден открит археологически парк, в който ще бъдат изложени и артефактите, които не са намерили място в музея. Още повече, че това пространство, след като бъде социализирано, има перспективата да бъде посещавано предвид пътя, който ще свърже район „Южен“ с район „Тракия“. Тук предстои промяна на подробния устройствен план, като предназначението на мястото ще бъде за култура. Ще се извърши залесяване на терена, ще има и детски атракции. Интересът на деца, които археолозите са водили на обекта, е бил голям“, изтъкна заместник-кметът Пламен Панов.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че вече има готов проект за изграждането на връзката между районите „Тракия“ и „Южен“, която ще започва от Кукленско шосе и ще завършва до Асеновградско шосе.

Заместник–кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов, допълни че пътят ще свързва промишлените зони на районите „Южен“ и „Тракия“.

„Цялото трасе е дълго около 1200 метра, като в него се включва 540 метра мостово съоръжение /надлез/ и 600 метра пътна част. Извършени са отчуждителните процедури, до месец проектът ще бъде преработен в частта за кръстовището между бъдещия надлез и Асеновградско шосе. Предстои да стартират процедури за избор на изпълнител и финансиране. Проектът е от изключителна важност, защото ще изнесе от центъра на Пловдив транзитното движение, което обслужва икономическите зони на двата района, ще съкрати времето на пътуване между тях и ще облекчи трафика“, каза зам.-кметът.

694 total views, 162 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!