BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С откриване на изложба с ценни екземпляри и документи от сбирката на библиотека “Борис Дякович”, Археологическият музей представи новите обновления, извършени по проект на община Пловдив

6 13

14 (1) 15

31.01.2024

Многобройни гости, сред които официални лица, музейни служители, библиотекари, граждани и медии препълниха фоайето на Регионалния археологически музей в Пловдив за откриването на новата временна изложба със заглавие “Библиотека “Борис Дякович” – история в документи и образи”.

Експозицията проследява историята на библиотеката от идеята за нейното създаване през 1879 г. до последните обновления, извършени през тази година, като част от проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран от ФМ на ЕИП, в който участват седем културни институции от града под тепетата.

За личността и делото на Борис Дякович, за изложбата и библиотеката към музея и за извършеното по проекта разказаха доц. Костадин Кисьов – директор на Регионалния археологически музей, Екатерина Илиева – куратор на изложбата, експерт „Изложби и събития“ в РАМ – Пловдив, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Димитър Минев – директор на Народна библиотека „Иван Вазов“ и Петя Георгиева, библиотекар в „Борис Дякович“.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник областния управител инж. Атанас Ташков, заместник-кметът на район „Тракия“ – Иво Христев, както и директори на пловдивски културни институти.

Библиотеката за специализирана археологическа литература към РАМ – Пловдив е достъпна за всеки. Тя носи името на Борис Дякович (1868 – 1937 г.) – виден пловдивски учен, музеен и библиотечен работник, на когото днес дължим съществуването както на археологическия музей, така и на народната библиотека под тепетата. Дякович произхожда от семейство на бесарабски българи. Завършва класическа гимназия в Пловдив (1890). Следва право в Новорусийския университет в Одеса (1891 – 1893) и в Немския университет в Прага (1894), класическа история и археология в Сорбоната в Париж (1895 – 1898). Посещава лекции в Колеж дьо Франс и в Лувъра. Изучава антично изкуство, история и култура във Франция и Италия. В София е назначен за уредник в етнографския отдел на Народния музей (1898) и заместник-директор на Народната библиотека (1899). От 1 април 1901 до февруари 1932 година е директор на Пловдивската Народна библиотека, към която създава и Археологически музей (1910).

Основател (1923) и първи почетен член (1937) е на археологическото дружество в Пловдив, действителен член на Българския Археологически институт от основаването му (1920) до смъртта си.

В периода 1901 – 1906 г. Борис Дякович реформира дейността на Народната библиотека в Пловдив. През 1909 г. участва в подготовката на Закон за народното просвещение, автор е на раздела за културните институции. Изработва нов, модерен правилник на Народната библиотека в Пловдив (1920) и започва издаването на нейния годишник (1905). Като археолог работи в областта на тракийската и гръко-римската древност. Борис Дякович е първият дипломиран археолог и един от най-забележителните директори на пловдивската библиотека и музей. Заемал е поста от 1901 до 1932 година, а негов чест посетител бил Цар Борис Трети, който не скривал възхищението си от работата му и от начина, по който е изглеждала библиотеката.

Днес в библиотека “Борис Дякович” в РАМ се пазят над 16 000 археологически издания от страната и чужбина, за чието съхранение вече са създадени оптимални условия. В изпълнение на проекта на община Пловдив, залата се сдоби с нова климатична и вентилационна система в книгохранилището, а в две от експозиционните зали на музея (едната за временни изложби, другата с постоянна експозиция), е поставено ново художествено осветление.

Гостите разгледаха с интерес непоказвани ценни екземпляри и документи от сбирката на библиотека “Борис Дякович”. Един от най-интересните експонати е най-старото издание в нея –  сборник от 1692 г. с описания и рисунки на различни артефакти, които се съхраняват в библиотека в Монако. Събирането на книгите,  част от фонда на библиотеката днес, започва по инициатива на видни общественици в миналото, сред тях са личности като Йоаким Груев и Петко Каравелов. Благодарение на личните връзки на археолозите с техни колети по целия свят и обмяната на книги, библиотеката се сдобива с редица ценни издания, като тази традиция е запазена и до днес. До 2010 г. ценните книги са били съхранявани в кашони. Нещата се променят, когато в музея постъпва библиотекарят от НБ „Иван Вазов“ Петя Георгиева, която вдъхва нов живот и обновява библиотеката.

На 14 февруари предстои откриването на изложба и представяне на реновациите и премонтните дейности в Регионалния исторически музей, осъществени по проекта за „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, съобщи заместник-кметът Пламен Панов.

Това е един много важен проект за културните институции и за ресор Култура в Пловдив, вече сме в етап да покажем прогреса на дейностите по него. До април община Пловдив ще бъде готова с мобилното приложение, което ще провокира посетителите да търсят съкровища в различните музеи и културни институти в града, ще бъдат насърчавани да чрез игра и забавление да посещават обектите. Това ще промени представата за представяне на културното наследство. Връзката между информационните технологии и културното наследство е неоспорима и особено важна за младото поколение. Всички културни институти са обхванати от проекта и освен опазването и съхраняването на културното наследство ще се създава едно вълнуващо преживяване, за стимулиране на „туризъм на изживяванията“. Поздравявам музеите за активното участие за това, че си сътрудничат, както и на екипа на проекта за отличната работа“, коментира зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Припомняме, че Община Пловдив изпълнява проект по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в размер на 781 550 лева, финансиран от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. В него са включени 7 културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Срокът на изпълнение е 20 месеца и приключва в края на април. Партньор на община Пловдив е  Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

846 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!