BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сдружение „Памет 1877-1878″ кани на фотоизложба „Хора и паметници“ в Цар Симеоновата градина

05.10.2021

Експозицията е част от Международния проект „Хора и паметници“ (Руско-турска война 1877-78 г. Паметници на руските войници в България и българските граждани, които ги запазват) ”.

Untitled-2 

От 12 до 24 октомври 2021 г. в Цар Симеоновата градина, в близост до фонтана Деметра, ще бъде експонирана изложбата „Хора и паметници“ – част от Международния проект „Хора и паметници“ (Руско-турска война 1877-78 г. Паметници на руските войници в България и българските граждани, които ги запазват) ”.

Автори са Светлана и Герман Шакарбиеви, които с настоящата експозиция биха искали да привлекат вниманието на гражданите на България и Русия към проблема за опазването на паметниците, които се явяват  исторически етапи и материално отражение на фактите от обективната история.

Чрез изложбата авторите биха искали и да изразят благодарност към българските граждани, които повече от 140 години се грижат за паметниците на руските войници, отдали живота си за свободата на българския народ по време на Руско-турската освободителна война 1877 г. -1878. Тя е и призив хората да продължат да поддържат паметниците в добро състояние.

Откриването на изложбата ще се състои на 12.10.2021 г. в 11.00 часа в Цар Симеоновата градина, до фонтана Деметра.

Изложбата „Хора и паметници“ се реализира в рамките на дейността на сдружение „Памет 1877-1878″, с председател Герман Шакарбиев. От месец юли до сега тя е гостувала в Руския културно -информационен център в София, в град Самоков, в Историко-археологическия комплекс Цари Мали град (с. Белчин) и в някои малки селища от област Пловдив – с. Белащица, с. Крумово, с. Цалапица, с. Брестник и с. Марково.

 

Изложбата „Хора и паметници“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив.

Тя ще остане в Цар Симеоновата градина до 24 октомври. 

252 total views, 105 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!