BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световна компания за медицинска техника изгражда нов завод за 20 млн. лв. в Пловдив

Със средства на Министерство на икономиката и Община Пловдив се изграждат две улици

договор инфраструктура_BTL (3)

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха договор на стойност 1,027 млн. лв. във връзка с проекта за реализиране на високотехнологична фабрика за производство на електронна медицинска апаратура на международната компания BTL Industries Bulgaria (BTL). Инвестицията е в размер на 20 милиона лева, а очакванията са да бъдат разкрити нови 200 работни места.

Фирмата, която миналата година получи сертификат за инвестиция клас „А“, е сред водещите световни производители на високотехнологично медицинско оборудване и повече от десетилетие изработва основна част от продукцията си в града под тепетата.

Миналата седмица с решение на Министерски съвет бяха отпуснати средства от бюджета на Министерство на икономиката за строително-ремонтни дейности на прилежащата около новата производствена база инфраструктура, след като през 2019 година компанията закупи сградите на бившата фабрика „Пулпудева“ и започна процедура по сертифициране и проектиране на новия високотехнологичен завод.

„Пловдив се превърна в индустриалния център на България с динамично развитие. В условия на криза страната ни се представя много добре, тъй като сертифицираните проекти са предимно в сферата на промишлеността и във високотехнологичните услуги, като от началото на годината те са на стойност над 710 млн. лв. и са открити над 3200 работни места“, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му проектите, които министерството подпомага, свързани с инфраструктурата, са за над 700 млн. лв. и над 8000 работни места. По данни на БНБ ръстът на преки чуждестранни инвестиции за първите 7 месеца на годината е на стойност 1,7 млрд. евро или над 54% ръст на годишна база.

600 000 лева са средствата, с които Община Пловдив ще подпомогне изграждането на новата пътна инфраструктура. Парите ще залегнат в бюджета за 2021г.

Според кмета Здравко Димитров: „В условия на криза BTL показаха гъвкавост и как да бъдат актуални с обществените потребности. Подобни инвестиции осигуряват едно устойчиво развитие на града и региона като цяло. Това е първата подобна в рамките на Пловдив инвестиция и тя дава възможност за развитие на източната индустриална зона.“

Заместник-кметът Стефан Стоянов допълни, че в момента се строят 6 нови завода в Тракия икономическа зона, а компаниите, които реализират бизнеса си там, са с капацитет на наети лица на 90%, въпреки кризата от пролетта.

По време на днешната пресконференция изпълнителният директор на BTL Георги Петков обяви двете най-нови производствени линии, свързани с борбата с COVID – 19 – на респираторни маски от най-висок клас и на вентилатори за обдишване (респиратори).

Паралелно с производството на медицинска техника, последно поколение, в Пловдив компанията развива R&D (проучвания и разработки) на електронна медицинска апаратура в три направления: физиотерапия, кардиология и естетична медицина.

Уредите на компанията се продават в над 120 страни на 6 континента. С годините продуктите на BTL спечелиха световно признание и редица награди за иновации и принос за напредъка на медицината. Днес те се използват от едни от най-добрите медицински специалисти и световно известни клиники.

До края на 2021 г. се очаква новият високотехнологичен завод за производство на електронна медицинска апаратура да бъде готов.

договор инфраструктура_BTL (1)

53 total views, 53 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!