Природонаучният музей в Пловдив стана първият „зелен музей“ в България

1 (4) 7 (2)

16.10.2024

На събитието, посветено на новия дом на нилския крокодил Хектор, обявиха и новите попълнения в музея

С весела и забавна музикално-артистична програма, изпълнена от малчуганите от ДГ „Майчина грижа“ и ДГ „Зора“, започна специалното събитие в Регионалния природонаучен музей в Пловдив, с което днес бе ознаменувано преместването на любимеца на децата – нилския крокодил Хектор в нов, значително по-голям терариум. Сред гостите на празника бяха заместник-кметът по  екология и здравеопазване Иван Стоянов (и.д. кмет на град Пловдив) и заместник-кметът по култура, археология и туризъм – Пламен Панов.

С топли думи на благодарност, директорът на Природонаучния музей  гл.ас. д-р Огнян Тодоров разказа историята на нилския крокодил Хектор, който е част от живата експозиция на музея от началото на 2015 година. Пристига като дарение от Тракийското херпетологично дружество, което няколко години по-късно дарява на музея още едно едро влечуго от вида Кайман на Кювие. Тогава Хектор е 10-годишен с дължина повече от метър. Днес крокодилът Хектор и кайманът са значително по-големи по размер  и това налага преместването им в по-големи терариуми, за да се осигурят подходящи условия за тяхното отглеждане. По този повод, в началото на тази година стартира дарителска кампания, в която се включиха много приятели и посетители на музея, както и децата от ДГ „Майчина грижа“. Благодарение на набраните средства в кампанията,  една от залите на Терариума е преустроена и към днешна дата  предлага на нилския крокодил около 5 пъти по-голямо пространство, с вентилационна и отоплителна система, с UV осветление, а кайманът е преместен в стария терариум на Хектор.

Още две важни новини съобщи Огнян Тодоров по време на събитието. Регионалният природонаучен музей в Пловдив става първият „зелен музей“ в България. Благодарение на изградената собствена фотоволтаична система, новата площадка за велосипеди с видеонаблюдение, обособените места с контейнери за разделно събиране на отпадъци и ползването на специални екологични принтери с екологични мастила за рекламни материали, музеят е първият и единствен от категория „зелен“, който продължава да работи целенасочено и последователно в името на опазването на околната среда. Фотоволтаичната система е закупена със средства от община Пловдив и към момента покрива 80% от консумацията на ел.енергия. През следващата 2025, системата ще бъде допълнена.

„Обръщам се с огромна благодарност към управлението и администрацията на община Пловдив, към кмета Костадин Димитров, зам.-кмета Иван Стоянов, зам.-кмета Пламен Панов, към всички, които са спомогнали да стигнем до това ниво. Всяко година посещаемостта в музея се увеличава, и аз не знам докъде! 88 хиляди посетители имаме до момента от началото на годината. Най-важното за нас, обаче, са детските усмивки и щастливи лица! Всичко, което правим, го правим за вас“, каза гл.ас. д-р Огнян Тодоров.

Втората новина е свързана с нови придобивки в музея, в отговор на стремежа за непрекъснато обновяване на музейните експозиции. В момента музеят разполага с нови екземпляри – хипопотам, единственият в Европа скелет на хипопотам-джудже (в момента се работи по останалата част и препарацията), козирог, черна антилопа. След 8 месечни преговори с правителството на Австралия и с разрешение на австралийското министерство на околната среда, до края на месеца ще пристигнат изключително редките видове – вомбат, ехидна, коала, казуар и тасманийски дявол. За препарацията на 5-те животни музеят е платил от собствени приходи около 80 хил.лв, а за другите нови попълнения – малко над 120 хил., също собствени средства.

И.д. кмет и зам.-кмет по екология и здравеопазване Иван Стоянов поздрави присъстващите от името на кмета и на администрацията.

За нас е привилегия и гордост, че имаме такъв музей и най-добрия директор в България. Гости и домакини –  чувстваме се като едно цяло. Община Пловдив ще продължава да помага и развива музея. Господин Тодоров каза, че не знае докъде може да се развива музея. Нека допълня – достигна до Антарктида,  чрез прекрасния планетариум – до звездите. Благодаря на всички, които помогнаха за създаването на новия дом на Хектор, благодаря специално на децата, които са отделили от средствата си, включвайки се в кампанията. Всичко се получава, когато сме заедно!“, подчерта Иван Стоянов.

Огромно удоволствие е да работиш с хора, с които споделяш общи идеи и цели. Община Пловдив е една от малкото общини в България, които дофинансират дейността на своите музеи. Приемаме го като даденост, но истината е че не са много общините, които го правят. Бих искал да допълня също, че е много важно да имаме и такива активни директори. От сърце пожелавам успех на целия екип на музея“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Преди децата и гостите да се потопят в чудния свят на музейните експозиции и да обърнат специално внимание на Хектор и новия му дом, гл.ас. д-р Огнян Тодоров връчи благодарствени грамоти на двете детски градини, затова че активно подпомагат случването на добри дела и винаги активно участват в различните музейни прояви.

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!