BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив ще чества 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

4 3

Община Пловдив кани всички жители и гости на града на 22 септември 2020 г. в 11.30 часа на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар), където ще се състои честванe по повод 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Тържественото отбелязване на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ще произнесе ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ГХГ „Св. Св .Кирил и Методий“ Пловдив, водещ ще е Ивайло Христов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

Очаква се да присъстват Кметът и зам.-кметовете на Община Пловдив, Областният  управител на област Пловдив и представители на Областна администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, и представители от Общинския съвет, Общественият посредник на Община Пловдив, кметовете на райони, командването на Пловдивския гарнизон,  представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи.

С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

Програмата за празника на Независимостта 22 септември 2020 година

10.00 ч. – Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“

10.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм „Св. Неделя”), организирано от Сдружение „Център Петко Каравелов“

11.30 ч. – Тържественото отбелязване на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ГХГ „Св. Св .Кирил и Методий“ Пловдив, водещ – Ивайло Христов.

Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар)

2 5

88 total views, 88 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!