BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив чества 139 години от Съединението на България

saedinenie12 (1)С тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица“, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, започна официалното честване на 139-ата годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив.
На празничната служба присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител проф. д-р Христина Янчева, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, народни представители, заместник-кметове, районни кметове, общински съветници, военнослужещи, духовенство и граждани.
„Днес България има най-силна нужда от уроците на нашите предци в името на националната цел – обединена и просперираща България. Именно заради нея пловдивчани са се отказали от възможността градът ни да бъде столица на България. Това е горда, достойна и благородна постъпка, вдъхновена от общата кауза – единението на Отечеството ни“, заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров и честити на всички Съединението на България и Празник на Пловдив.
„Нашият богоспасяем град Пловдив винаги е давал на България – дал е по-голямата част от българското Възраждане, първите български народни училища, първите книгоиздателства, честването на празника на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, началото на борбата за църковна независимост, десетки и стотици хора на духа. Пловдив е дал на България Съединението. То е извоювано в Пловдив, благодарение на усилията на пловдивчани, на техния устрем, жертви и копнеж да видят общото ни Отечество по-голямо и по-силно“, каза в словото си Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.
След молебена официалните лица присъстваха на полагане на венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в двора на храма, пред паметната плоча на майор Райчо Николов до площад „Римски стадион“ и пред паметника на Захари Стоянов в Градската градина.
Честванията за Съединението на България продължават с празнични концерти на „Пеещите котенца и приятели“ и на Мери Бойс Бенд на площад „Стефан Стамболов“, възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“ на площад „Римски стадион“ и представяне на изложбата „Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“ в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей.
Кулминацията на тържествата е в 20.30 часа на площад „Съединение“, където ще се състои тържествена заря-проверка, а на ул. „Иван Вазов“ продължава второто издание на Station Street Festival/ Фестивал „Улица Станционна“.
saedinenie (1) saedinenie 11 saedinenie (2) saedinenie (3) saedinenie (4) saedinenie (5) saedinenie (6) saedinenie (7) saedinenie (8) saedinenie (9) saedinenie (10) saedinenie10 saedinenie12 (2)

309 total views, 309 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!