BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отдел „Култура“ пуска нов сайт, посветен на най-престижното пловдивско отличие – Награда „Пловдив“

Статуетка Димчо Павлов

Престижната Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. Началото е поставено през далечната 1969 година. Оттогава до днес, всяка година в навечерието на 24 май –Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие Награда „Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година. Победителите получават статуетка, диплом и парична премия. Във времето разделите, в които се връчва наградата, са променяни като брой и формулировка. Променян е и паричният еквивалент. Неизменна остава статуетката, изобразяваща трон с размери 30 x 20 x 20 см, изработена от бронз, чийто автор е големият български скулптор и пловдивчанин Димчо Павлов (1944-1996).

От 2020 година, за първи път, бе въведена нова категория – Специална награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос  в областта на изкуството и културата. Отново от миналата година, паричната наградата е 2000 лева, а за новата „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева.

Почетната книга за  Награда „Пловдив“ също бе създадена през 2020 гпо идея на заместник-кмета по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов. Тя е изработена и проектирана от Фондация „ПРО ЛИБРИС“ – Пловдив, а художествения проект е дело на Доц. д-р Александър Гьошев. Дизайнът е съобразен с представителната и информативна функция на книгата. При проектирането и изработването ѝ са съчетани съвременни 2D и 3D компютърни технологии с традиционни техники и материали (хартия, метал, кожа). Капаците на корицата са двулицеви. Изработени са от две метални месингови плочи с различен растер, държащи помежду си пласт естествена кожа. Символите, свързани с отличието, са интегрирани в общия дизайн. Корпусът е снабден със специално изработен механизъм, който позволява ежегодно допълване на списъка с наградените и по този начин се съхранява паметта на града в областта на изкуството и културата.

През настоящата 2021 година, за първи път заработва и специалният сайта https://nagradaplovdiv.bg/, посветен изцяло на престижното отличие. По идея на заместник-кмета Пламен Панов и с усилията на служителите от отдел „Култура, археология и културно наследство“, всички, които се интересуват могат да намерят в чисто новия сайт на Награди „Пловдив“ информация за:

–        Обща информация за Наградата и история на връчването

–        Описание на категориите – актуални към днешна дата

–        Постоянен списък с членове, от който се назначават специализираните комисии всяка година

–        Галерия от снимки

–        Статут на Награда „Пловдив“ – актуален към днешна дата

–        Информация за почетната книга

–        Подробен списък на носители на Награда „Пловдив през годините“. Обхваща периода от 1969 година до 2019 година. ( *През настоящата 2021 г, ще бъдат връчени наградите за 2020г). Информацията е събрана и систематизирана със съдействието на главния библиотекар на НБ „Иван Вазов“ Бояна Чешмеджиева ( отдел „Краезнание“ ) и екип от библиотеката, като са използвани наличните информационни масиви и са посочени всички ползвани източници.

–        Възможност за попълване на предложение за номинация директно в сайта, чрез използване на опцията –  „Подай предложение“

–        Контакти за връзка

Разбира се, сайтът ще бъде допълван с архивни материали в динамика, като неговата поддръжка и администриране се осъществява от служители на отдела.

Сайтът „Награда Пловдив“ на адрес  https://nagradaplovdiv.bg/ е активен и очаква Вашите номинации!

Освен за улесняване на възможностите за подаване на номинации, основната идея за създаването му е да се събере на едно място цялата информация за всичко, което се е случвало през годините, свързано с Награда „Пловдив“  и неговите носители.

Защото Пловдив и пловдивските творци заслужават!

И защото сме длъжни да имаме памет за успехите и постиженията на пловдивските творци! 

32 total views, 32 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!