BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Пловдив започва санирането на над 200 жилища

саниране_пресконференция (1) саниране_пресконференция (2)

Започва санирането на над 200 жилища в различни райони на града по проект „Подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Пловдив – I етап” по Оперативна програма „Региони в растеж“. Това съобщи заместник-кметът Пламен Райчев по време на пресконференция днес.

Общата стойност на проекта е 3 692 629,44 лв., безвъзмездна финансова помощ, от които съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие: 3 138 735,03 лв. и национално съфинансиране: 553 894,41 лв.

Сградите, които ще бъдат обновени, са на адрес: ул. „Иван Гешев № 30; бул. „България“ № 196;  бул. „България“ № 45-47; бул. „Васил Априлов“ № 83-91; ул. „Жеравна“ № 1. Срокът за изпълнение е 30 месеца, а ремонтните дейности трябва да приключат до 04 юли 2023 г.

Критериите са включване в програмата са по-голям брой домакинства. В конкретния случай санирането ще обхване блокове с над 200 семейства, като ще се реализират енергийно-ефективни мерки, смяна на дограма, изолация, общи части, асансьорни клетки и енергийно осветление, ремонт на покрив.

След проведените обществени поръчки се очаква в края на ноември трябва ще започне санирането. За блокът на ул. „Иван Гешев“ има обжалване на избора на изпълнител, заради което ще се забавят строително-ремонтните дейности до окончателното решение на ВАС.

Това са първите жилища, които ще се реализират по ОП „Региони в растеж“, като тук не се включва броят санираните сгради по Националната програма.

„Община Пловдив се подготвя и за втория етап на програмата, когато тя бъде отворена. До края на октомври се очаква да излязат насоките по оперативните програми тогава ще има повече яснота за критериите за кандидатствате през новия програмен период“, уточни Пламен Райчев. Той допълни, че в момента се актуализират и се изготвят нови енергийни обследвания, за да може да се кандидатства. Вече са готови 30 сгради, предстои това да бъде направено за още 30.  По думите на заместник-кмета Община Пловдив се подготвя и за участие в Програмата за възстановяване и устойчивост, когато бъде отворена.

319 total views, 35 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!