BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Музейна аптека „Хипократ” представя в неделя две ценни дарения от лекарски фамилии

Покана аптека 24.09.23

Общински институт „Старинен Пловдив” кани пловдивчани и гости на града на 24 септември (неделя) от 16:00 ч. в Музейна аптека „Хипократ”, където ще бъдат представени за първи път нови и ценни експонати, дарени от две известни лекарски фамилии.

Проектът „Да дариш памет” е част от програмата на „Празници на стария град“ 2023 и се осъществява във връзка със Световния ден на дарителството и Европейските дни на наследството.

Първото дарение, обогатяващо фонда на музейната аптека е от наследниците на д-р Стоил Попов – съградил и управлявал първата модерна частна акушеро-гинекологична болница в Пловдив, проектирана от арх. Чинков (днес болница „Тримонциум”). Д-р Попов завършва медицина в Германия, участва в двете световни войни и има забележителен професионален път.

Другото дарение е от наследниците на д-р Тодор Николов Танков – учил медицина в Лозана, Монпелие и Неапол, работил в Кайро и Конго, участник в Първата и Втората световни войни.

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ изразява огромна благодарност към наследниците  от двете лекарски фамилии за даренията в полза на Музейна аптека „Хипократ”.

Идеята на проекта „Да дариш памет”  е чрез възобновяване на спомена за видните лекари и времената, в които са живели и работили, не просто ще се оживи паметта, но и посетителите да имат възможност чрез предметите да преминат през знакови исторически моменти и ярки следи на национална памет.

268 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!