BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кръстю Кръстев е новият директор на фестивала „Сцена на кръстопът”

25-ото издание на форума идва с множество интересни театрални представления, премиери на книги, изложби, работилници, четене на съвременна българска драматургия

2

Кръстю Кръстев е новият директор на „Сцена на кръстопът”, а актрисата Ивана Папазова става лице на един от най-авторитетните театрални фестивали в България.

„Тази година фестивалът става на четвърт век – време, в което основателят му проф. Стефан Данаилов го превърна в едно от най-чаканите събития в културния живот на Пловдив.  През 2020 г. събитието мина под знака на почитта към личността и приноса на проф. Данаилов и то в едно особено време на пандемия и ограничения. Тази година обещаваме на публиката едно вълнуващо двуседмично пътешествие в света на театъра с най-добрите представления от програмите на всички театри в България. За мен е чест и лична отговорност да съм активна част от организацията на „Сцена на кръстопът” и вярвам, че най-доброто за фестивала тепърва предстои”, каза Кръстев, който е и директор на домакина на фестивала Драматичен театър-Пловдив.

Тазгодишната програма е селектирана от Кръстев и Росица Обрешкова, креативен директор е Елин Рахнев.

25-ото издание на Есенния международен фестивал се открива на 10 септември в 19 часа с премиерата на „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир на Пловдивския драматичен театър. Режисьор е Стайко Мурджев.

След бутиковата програма миналата година заради пандемичната обстановка, тази година за своя четвъртвековен юбилей форумът се завръща с богата програма. Публиката ще се наслади на най-добрите заглавия на национална сцена, ще има премиери на книги, театрални работилници.

Ще видим „Боклук” на Елена Телбис – носител на две награди Икар и три награди Аскеер за тази година, под тепетата ще гостува и „Плач на ангел”, донесъл Аскеер на Христо Мутафчиев за главна мъжка роля, „Портокалова кожа”  – Аскеер за изгряваща звезда и сценография, както и за музика; както и „Шекспирин по време на пандемия”, донесъл Аскеер на Светлана Янчева за ролята на режисьорката.

Своите най-хубави представления ще изиграят трупи от цяла България. Общо 18 са спектаклите, които са селектирани в програмата на фестивала. Ще видим представления на Пловдивския театър,  Народния театър, Театър „София” , Малък градски театър „Зад канала”, Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър 199 „Валентин Стойчев”,  Младежкия театър „Николай Бинев” , драматичен театър „Стефан Киров”, Габровски драматичен театър „Рачо Стоянов”, Театър „Българска армия”, Общински театър „Възраждане”, Театрална работилница „Сфумато”, Русенски драматичен театър „Сава Огнянов”, Плевенски драматичен театър „Иван Радоев”, Хасковски драматично-куклен театър „Иван Димов”.

По традиция ще се насладим и на играта на младите лица на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, които тази година представят своето най-най-най-представление – „Кукли сме ние”.

Програмата предлага две работилници с журналиста Георги Тошев и композитора Асен Аврамов. Ще имаме възможността да се срещнем с актрисата Цветана Манева за премиерата на книгата „Тя, Цветана” на Яна Борисова и Георги Тошев.

Очакват ни интересни изложби, събития на открито, четене на съвременна българска драматургия.

Мотото на 25-ата „Сцена на кръстопът” е „Театъра Надеждата”.

Драматичен театър-Пловдив  отново ще бъде домакин на събитието.  Прояви ще има както в Голямата зала, така и в Камерна зала „Стефан Данаилов” и  в двора, където ще има поредица от четения с участието на драматурзи и артисти.

„Сцена на кръстопът” се осъществява с помощта на Министерство на културата, Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 г. и меценатското семейство, начело с Компания „Роза Импекс”.

250 total views, 76 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!