Крокодилът Хектор вече с нов дом, екипът на Природонаучния музей посреща утре гости

16.10.2024

15.10.2024

Регионалният природонаучен музей в Пловдив кани пловдивчани и гости на града на откриването на новия терариум на крокодила Хектор. Събитието е утре – 16 октомври в 10:00 ч., когато освен официалните лица и приятели на музея, екипът ще посрещне и специални гости от Детска градина „Майчина грижа“, които активно участваха в кампанията за набиране на средства за реконструкцията на залата.

Припомняме, че нилският крокодил Хектор е част от живата експозиция на музея от началото на 2015 година и веднага се превърна в един от любимците на посетителите от всички възрасти. Тогава Хектор бе 10-годишен с дължина 1,8 метра. Той е дарение от Тракийското херпетологично дружество, което няколко години по-късно дари на музея още едно едро влечуго от вида Кайман на Кювие.

Нилският крокодил (Crocodylus niloticus) е най-едрият от трите вида крокодили в Африка и един от четирите най-големи крокодили в света, заедно със соленоводния крокодил, гавиалът и черния кайман. Разпространен е в районите на юг от Сахара – почти в цяла Централна, Източна и Южна Африка, а също и на остров Мадагаскар. В миналото се е срещал и в долното течение на Нил на територията на Египет, но поради избиването му от бракониери през 1965 г. този вид е обявен за изчезнал от „страната на фараоните“. През 1995 г. нилски крокодили са внесени от Уганда по програма за възстановяване на популацията на вида в Египет и получават защита със закон. Нилският крокодил достига дължина 5, понякога и над 6 метра и тегло над 500 кг, като отделни екземпляри достигат и до 800 кг. За рекорден се счита уловеният през 1973 г. крокодил в Руанда, който е бил дълъг 7,5 m и тежал 1300 кг., както и крокодил от река Итури в ДР Конго със същите размери. Нилските крокодили живеят средно между 70 и 90 години.

През последните няколко години любимецът на децата – крокодилът Хектор и кайманът значително увеличиха размерите си и това наложи преместването им в по-големи терариуми, за да се осигурят подходящи условия за тяхното отглеждане. Благодарение на средствата, набрани по време на дарителската кампания в началото на тази година, една от залите на Терариума в музея е преустроена и сега предлага на нилския крокодил около 5 пъти по-голямо пространство, а кайманът се премества в стария терариум на Хектор.

899 total views, 326 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!