BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КРИСТАЛНА ЛИРА ЗА БНТ

IMG_2401

02.11.2021

Документалният филм „Тенор“, посветен на големия български артист Камен Чанев и поредицата „На опера с БНТ2“  донесоха на БНТ и създателите си  КРИСТАЛНА ЛИРА – годишната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и CLASSIC FM радио и агенция „Кантус Фирмус“. Отличието се присъжда всяка година в Деня на Народните будители за върхови постижения в областта на музикалното и танцово изкуство. Тази година наградите се присъждат за постиженията в два творчески сезона -2019/2020 и 2020/2021. Акцентът на тържествената церемония по връчването на кристалните статуетки в Софийската опера  беше 120 годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Наградата за екипа на предаването „На опера с БНТ2“ е в категория МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА. Автори на предаването са Десислава Шишманова, Виолин Палейков и Нончо Нончев от БНТ Пловдив. „На опера с БНТ2“ е на екран от пролетта на 2017 година, поредица, която  среща зрителите с интересни и не толкова познати факти от историята и постиженията на оперната сцена.  Целта на рубриката е запознаването с това най-комплексно театрално изкуство, разгадаването на правилата и законите, които създават операта и я превръщат във величествено единство на всички познати художествени средства. През погледа на съвременните артисти „На опера с БНТ 2″ изследва как едно толкова класическо в изразните средства изкуство може да бъде модерно.

Документалният филм  „ТЕНОР“ е опит за музикален портрет на най-известния съвременен български тенор – Камен Чанев. Оперен изпълнител, чиято бляскава международна кариера минава през световни сцени като Виенската щатсопера, Римската опера, Миланската скала, през Вашингтон опера, театрите в Япония, Китай и Нова Зеландия. Известен с красивия си глас на няколко континента, Камен Чанев е ученик на  Александрина Милчева, Борис Христов и Гена Димитрова. Работата върху филма „Тенор“ екипът на БНТ приключва съвсем скоро  преди трагичната раздяла с този световен артист.  Разговорът с Камен Чанев представя откровено  неговия богат емоционален свят и страст към изкуството. През 2021 година филмът на БНТ Пловдив беше в официалната селекция на международния фестивал MASTER OF ART и беше показан в кината в София и Пловдив.

На церемонията в Софийската опера снощи на Камен Чанев беше присъдена специалната награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци  и CLASSIC FM радио. С продължителни аплодисменти и изправена на крака публиката в залата отдаде почит на големия артист.

310 total views, 96 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!