BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изключителният пловдивски талант – 9- годишният пианист Борис Дюлгеров гостува в Община Пловдив

4 19

Изключителният пловдивски талант – 9- годишният пианист Борис Дюлгеров гостува днес в Община Пловдив на пл. “Стефан Стамболов” № 1 по покана на кмета Здравко Димитров. Той бе придружен от клавирния си педагог Росица Грозданова, родителите си и секретаря на Народно читалище “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“-  Даниела Желязкова, тъй като детето е възпитаник на Музикалната школа към читалището – една от най-добрите школи в Пловдив, а и в България.

Формалният повод за поканата бе последния голяма успех на Борко, който само седмица след завоюването на златен медал от Международния музикален конкурс „Giuseppe Raciti “- 2021 в Сицилия, събра овациите на жури и публика на Х-я Международен конкурс за пианисти „VIVAPIANO“ 17-18.04.2021г. в гр. София.  Борис получи най-престижната награда „Гран при  Джуниър“ – изпълнение с оркестър, а също и специалната награда на името на академик Андрей Стоянов. Третокласникът от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ завоюва и златен медал с най-висок резултат  от участниците във всичките възрастови групи в състезание  с деца от България, Великобритания, Германия и Албания. За високи педагогически постижения е отличена и г-жа Росица Грозданова – клавирният педагог на Борис.

Само през миналата 2020-та година, от участието в 9 престижни конкурса, Борко се завърна със  завоювани 9 първи места. Малкият пианист свири от 5-годишен и за своите 9 години, освен многобройните награди, успешно съчетава всички свои занимания. Той е отличен ученик, първи по математика, първи във всичко, защото се отличава с психиката на „боец“ и „лидер“, който не преследва някаква „болна амбиция“, а върши нещата с много удоволствие и упоритост, сподели неговият клавирен педагог. Борко е пример и вдъхновение и за другите деца от школата. Майката на талантливия Борко е стоматолог, а бащата ветеринарен лекар. Те споделиха, че никога не са го насилвали да прави каквото и да било, но предполагат, че слушането на класическа музика в дома им е породило у детето желанието да свири на пиано. И когато то е заявило това свое желание, те са го подкрепили.

Кметът Здравко Димитров посрещна трите дами с 3 красиви букета цветя. След това той връчи на Борко и на г-жа Грозданова – почетен плакет на община Пловдив  с изображение на Античния театър и герба, поздравителни адреси, сувенирни подаръци от тематичната серия на мозайките от най-новото бижу на Пловдив – Епископската базилика на Филипопол.

Заместник-кметът Пламен Панов подари на Борко, преподавателката му и неговата майка – одеялца и шалове с логото на Пловдив – ЕСК 2019, осигурени от едноименната фондация, за да продължават да рекламират града ни по света, по време на техните пътувания.

“Не само Пловдив, България има много талантливи деца. Хубаво е тези дечица да се развиват и да остават в държавата,” коментира Здравко Димитров. „Дано да имаме повече такива деца, да ни радват и да ни събират. Това е нашето бъдеще.” – пожела си Кметът Димитров.  Той пое ангажимент, Борко да бъде гост на предстоящия концерт на  виртуозния пианист  Ричард Клайдерман, който ще се състои в Пловдив  на 29 май, както и да го запознае с него. Общината ще подкрепи финансово и следващото явяване на Борко на международен конкурс в чужбина, обеща му още Кметът.

“Постиженията на Борко дават отговор на още един въпрос – защо ние трябва да продължим да развиваме читалищната дейност. Защото този успех показва, че най-древната културна единица в България трябва да бъде подкрепяна, защото тя открива такива съкровища като Борис. Общината ще продължи да подкрепя пловдивски таланти, които пътуват и позиционират Пловдив в света. Бъдещото на културата на Пловдив се уповава на такива деца“, каза заместник-кметът Пламен Панов. Той покани от името на община Пловдив Борис Дюлгеров да участва някой от следващите концерти, които отдел „Култура“ организира на открито за пловдивчани по повод 9 май и 24 май. Договорени бяха и културни прояви през годината, в които ще участват и другите възпитаници на Музикалната школа към НЧ “Цар Борис ІІІ и царица Йоанна 1931 г.“.

В следващите месеци на Борко предстоят няколко важни участия в конкурси – първите са в Пловдив и Велико Търново. След това започва репетиции за нова програма, защото  като носител на  награда „Гран при  Джуниър“, той ще има възможността да свири с Академичния оркестър на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.

След края на срещата, по време на която Борко отговори и на въпроси на медиите, Кметът Здравко Димитров заведе детето в кабинета си, за да му покаже къде работи.

За спомен от вълнуващия ден бяха направени и общи снимки в Заседателната зала, а Борко и неговата преподавателка се фотографираха и на красивите стълби на сградата на общината.

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!