BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Заместник.-кметът Пламен Панов откри 7-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

1 2 (1)

Днес бе дадено началото на престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 7-ми път. В него участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.

Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първи път стипендиите са в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

Националният ученически конкурс по актьорско майсторство  бе открит от директора на НГСЕИ Пловдив Николай Томов и заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

„Изключително съм щастлив, че за втора поредна година откривам този конкурс, който има за цел да поощри таланта на учениците от училищата по изкуства в областта на актьорското майсторство. Той има вече 7 издания, благодарение на Министерство на културата, което осигурява стипендиите. Това е ясен и категоричен знак за целенасочената държавна политика за подпомагане на талантливи ученици в областта на изкуствата. Щастлив съм, че мога да споделя, че такава е и политиката на община Пловдив. Освен инструментите, които използваме за осъществяването на един богат и разнообразен културен календар, имаме възможност да подпомагаме и техните изяви в чужбина, като поемаме разходите за пътуване. Пожелавам от сърце успех на всички участници, много вдъхновение и настроение по време на конкурса“, каза заместник – кметът Пламен Панов.

Директорът на НГСЕИ в Пловдив Николай Томов поздрави участниците и техните преподаватели с добре дошли и представи членовете на авторитетното жури, което ще извърши оценяването тази година. Председател е Христина Арсенова – Андреева – директор на Кукления театър в Бургас. Членове са талантливия актьор от Драматичен театър Пловдив Троян Гогов и д-р Таня Жоакимсман  – преподавател в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. На конкурса присъства и представителят на МК – г-жа Ралица Базайтова от дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“.

Тази година в конкурса участват ученици от Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в Плевен , НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ Бургас, , НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора и от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. За стипендиите се борят общо 37 ученици, които ще представят монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза, а в извънконкурсната програма участват четирима възпитаници на НГСЕИ.

Утре, в 11.00 часа ще бъдат обявени победителите и ще се състои награждаването.

Изданието на конкурса тази година се посвещава на 45-та годишнина от създаването на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Тя е открита през есента на 1975 година, като Средно специално художествено училище за Сценични кадри в града на художниците и на първия в историята на България професионален театър. Заради противоепидемичната обстановка и мерките срещу световната пандемия от COVID-19, част то събитията, посветени на юбилея бяха отложени за тази година.

58 total views, 58 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!