BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Анести Тимчев: „Най-строги наказания за провинилите се социални служители“

DSC_6031

Община Пловдив започва проверки във всички социални услуги, които осъществява. Това съобщи заместник-кметът с ресор „Социални дейности“ Анести Тимчев по повод скандала в Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция. Община Пловдив предоставя общо 56 социални услуги, като броят на заетите в тях са 750 служители, а хората, които ги ползват са близо 3000 – повече от 1100 възрастни и над 1900 деца, обясни заместник-кметът.

„Репортажът на Ваши колеги показа неправомерно, непрофесионално и нечовешко отношение спрямо хора, които ползват социални услуги. Категоричното мнение на Община Пловдив по този въпрос е, че осъждаме поведение на служители, наети, за да реализират тази услуга. Организирах съвещание с всички социални работници, казах им, че от името на кмета Здравко Димитров, че подобно поведение не само няма да бъде толерирано и прикривано, но много строго наказано. Никой, никога, няма никакво право към друг човек да проявява подобно отношение – още повече, когато тези хора са възрастни и болни”, каза Тимчев. Той съобщи, че вината на това ръководство е, че то не е открило предварително всички тези симптоми, които показват подобен тип поведение и заяви, че до момента в Община Пловдив не е постъпвала нито една жалба за подобно нещо от разкриването на Центъра.

Още сутринта заместник-кметът е бил на място и е направил неочаквана проверка, като остро е осъдил поведението на служителите, чиято вина тепърва ще се изяснява. „Никой няма никакво право да проявява към друг човек подобно отношение, още повече, когато тези хора са възрастни, болни, самотни или в неравностойно положение“, сподели той.

Директор дирекция „Социални дейности“ Веселина Ботева обясни, че в двата центъра за хора с деменция са настанени 30 ползватели на услугата, а работят 24 души. 15 от тях са болногледачи, има социални работници и лекари. Работят по двама души на смяна.

Директорът на дирекция „Социална политика“ Надя Танева каза, че твърденията, че в „Центъра се влиза с връзки” не отговаря на истината. За него чакат общо 40 души за настаняване, като се прави списък с приоритетни хора. На първо място там се настаняват самотни възрастни хора, на второ -такива, които нямат близки в Пловдив, а след това на млади семейства с деца, които трябва да гледат и възрастните си родители.

Всички замесени лица, ще поемат своята отговорност за скандала. Районната прокуратура също се е самосезирала по сигнала, проверка е разпоредила и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Ще бъдат проверени всички центрове от семеен тип, за чиято услуга се грижи общината.

От името на кмета Здравко Димитров и от името на администрацията на Община Пловдив заместник-кметът Анести Тимчев поднесе своите извинения към пострадалата жена и нейното семейство.

69 total views, 69 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!