Актьорът Димитър Селенски посреща 70-годишен юбилей със специално подготвен спектакъл в Епископската базилика

POSTER_Jubilee_SELENSKI

16.10.2024

На 21 октомври от 19:00 часа в Епископската базилика на Филипопол, актьорът Димитър Селенски ще посрещне своите гости със специално подготвен спектакъл. Поводът е 70-годишния му юбилей.

Събитието се организира от Център за преводи и езиково обучение „АСТАРТА – М“ и Арт Студия „ЛАБАС“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Димитър Селенски е роден на 19.10.1954 г. в с. Кардам, Поповска околия. Израснал е в гр. Русе. Артистичните му прояви са свързани с театралната школа към театъра в града. Време на национални и международни театрални фестивали. Отличията не закъсняват, а това е мотивация да завърши ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Анастас Михайлов.

Творческият му опит на професионална сцена е свързан с театрите в градовете Добрич, Силистра, Шумен и Русе за периода от 1977г. – 1997г. От следващият сезон и до днес е на свободна практика. Пресъздал е над 90 роли в театъра и киното.

Десет години от живота си преживява в Синеморец. Заедно със съмишленици създава сдружение „Врис“ с цел опазване и популяризиране на природното и културно-историческото наследство в региона. Морето и  мистичността на Странджа определят бъдещите му творчески намерения. След това се установява трайно в Пловдив и в 2008 г. създава „Арт Студия ЛАБАС“. Продуцира свои моноспектакли, предимно българска драматургия: „Великденско вино“ от Константин Илиев, „Щурчето – убиецът на Ботев…?“ – по романа „Неговата любима“ на Неда Антонова, „Небето на Димитър“ по „Забравените от небето“ на Екатерина Томова и др.

Сериозен акцент в моноспектаклите му, както и в близо двайсет годишното му партньорство с НФА „Българе“ е темата за България и героичното минало на страната ни.

Играе във филмите „Воевода“, „Шекспир като улично куче“, „Чувство за непоносимост“- филм за писателя Георги Марков и др.; във външни продукции – „Три заседания на извънредния комитет“, „Ной“, „Атила“.

За широката публика известността на Димитър Селенски нарасна с участието в сериалите „Откраднат живот“, „Войната на буквите“ и „Вина“.

Входът за събитието е с покани!

736 total views, 357 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!