BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Този петък започва „Народен събор Пловдив“ в парк „Лаута“!

„8ми Народен събор Пловдив“ в парк „Лаута“

На 19, 20 и 21 май, за осма поредна година, ще се проведе един от най-големите фолклорни фестивали в България – „Народен събор Пловдив“. Парк „Лаута“ ще се обагри в цветовете на българските традиционни носии на повече от 4 000 участници от цялата страна.

В народните веселби ще се включат орк. „Орфей“, Иван Дяков, Здравко Мандаджиев, ансамбъл „Тракия“, орк. „Славяни“, гайдарски състави, кукери, деца от 15 пловдивски детски градини, много училища, читалища и клубове по танци.

Огромна творческа алея на българските занаяти ще предложи на посетителите разнообразие от ръчно изработени традиционни стоки и храни – билки, тахани, подправки, локум, мед, вино, лавандулови масла и фермерски продукти ще допълнят разнообразието от ризи с шевици, грънци, дървения и накити.
Комитет „Родолюбие“ и национално дружество „Традиция“ ще ни покажат изложби на старинно оръжие, автентични носии и униформи, и ще ни потопят в невероятната българска история!
И тази година организаторите са предвидили безплатни уроци по народни танци, етно-кардио и училище по народни инструменти.

За най-малките посетители ще работят въжен парк, център за ръкоделие с вълна и битова детска работилница с трикраки столчета и задачи, свързани с българската култура и математиката в народното творчество.

Превърналите се в символ на фестивала „Хоротеки на открито“ отново ще зарадват хилядите любители на народните танци: Ето времето и мястото на хоротеките по дни:

  • 19 май, петък – от 19:00 ч. – на „Хорището“ /до тенис масите/ – водещ Динко Николов
  • 20 май, събота – 19:30 ч. – Сцена №1 – водещи „Парти мюзик Пловдив“
  • 21 май, неделя – 18:00 ч. – Сцена №1 – водещ DJ Цецо Йошев

Водещи на фестивала са Веселина Бабаджанкова и Димитър Петров!

Официалното откриване ще бъде на 19 май, петък, от 19:00 ч. с концерт на ансамбъл „Тракия“!

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург“ ще бъде свободна за паркиране. Молим шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Ще бъде извършван постоянен видеоконтрол с камери за скорост!

Събитието се организира от „Ясмина“ с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2023 година и се осъществява съвместно с Район „Тракия“ и кметът Костадин Димитров.

Организаторите изказват благодарност на ОД на МВР – Пловдив, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, ОП „Чистота“, ОП „Градини и паркове“, ОП „Организация и контрол на транспорта“, „Общинска охрана“ и Доброволно формирование „Пловдив 112“!

Повече подробности ще намерите на страницата на фестивала:
https://www.facebook.com/narodensaborplovdiv
Ето и цялата програма:

„8ми Народен събор Пловдив“ в парк „Лаута“
„8ми Народен събор Пловдив“ в парк „Лаута“
„8ми Народен събор Пловдив“ в парк „Лаута“

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!