BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С фотоизложба стартират празниците на Балканския театър на сенките в Пловдив

1 (1)

12.05.2022

С фотоизложба „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ на 16 май започват празниците на това древно сценично изкуство, което е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Пловдивчани и гости на града могат да видят експозицията на открито на пана в Цар Симеонова градина при фонтан „Деметра“ до края на месеца.

Изложбата представя началото, историята и развитието на уникалния, запазен единствено на Балканите, Театър на сенките. Популярен в Турция като „Карагьоз“, а в Гърция като „Карагьозис“.

С фотоси и текст, експозицията проследява пътя на 500-годишното изкуство до наши дни. По атрактивен начин тя документира богатството и автентичността на колекциите и на театралните музеи „Карагьоз и Хадживат“ в Бурса и „Спатарио Музей“ – Маруси, Гърция. Паната показват характерните кукли, с които се изпълнява Театъра на сенките  – персонажите, символиката и техниките за моделирането им от ръчно обработена кожа.

Фотоизложбата „Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ се реализира от Сдружение „АртеВизия“, като част от проекта „Балкански театър на сенките в Пловдив“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година.

В неговите рамки до края на месец май пловдивската публика ще може да се наслади на театрален фест, уъркшоп за изработване на театрални кукли, образователни филмови прожекции, както и на спектакли на автентичния Театър на сенките, представени от актьори от Гърция и Турция.

50 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!