BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С изпълнение на родопски гайдари в „Лаута” започна „Народен събор Пловдив”

06.06.2021

С изпълнение на родопски гайдари в „Лаута” започна „Народен събор Пловдив”

За шеста поредна година виждаме парк „Лаута” толкова цветен и пъстър, с толкова много музика, която ни кара да настръхваме. Радвам се, че има хора, които пазят традициите и успяваме да ги предадем на по-малките” – с тези думи кметът на „Тракия” Костадин Димитров даде началото на тазгодишното издание на „Народен събор Пловдив”. Той благодари на всички, които допринасят за това събитие – Община Пловдив, ОД на МВР, ОП „Градини и паркове”, ОП „Чистота”, администрацията на „Тракия”.

От своя страна председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков поздрави организаторите Димитър Михов и сестра му Петя Михова за благородната мисия да пазят българщината и да предават нашите традиции и обичаи. „Щастлив съм след тези тежки времена да бъдем заедно на това дългоочаквано събитие, което се превърна в неизменна част от Културния календар на града ни”, допълни той.

Димитър Михов приветства с добре дошли участниците и гостите на „Народен събор Пловдив”, което е може би най-мащабното събитие за фолклор в Южна България. „Интересът към фолклора расте и се радвам да виждам всяка година все повече хора на сцените и пред тях”, допълни той.

Веднага след церемонията гайдарски състав „Дельо хайдутин” и фолклорна група от Рудозем пренесоха магията на Родопа планина в парк „Лаута”.

Народният събор, който се провежда за шести път в район „Тракия”, се превърна в традиция за Пловдив. През двата дни посетителите ще имат удоволствието да се насладят на колорита и магията на българското фолклорно изкуство. Над 4000 участници от цяла България ще пеят, свирят и танцуват на двете сцени.

Тази вечер от 18 часа предстои концерт на ансамбъл „Тракия”, а час след това – на оркестър „Тракийско настроение”.

Гостите могат да се включат в хоротеката, да се насладят на открития музей на дружество „Традиция”, да разгледат автентични носии, занаятчийски произведения, да се снимат на цветната люлка и да се потопят в богатите ритми на българския фолклор.

 

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!