BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рицарски битки, автентични оръжия, древни гозби и занаяти показват в парк „Лаута”

18.09.2021

„Нашите земи са пълни със слоеве цивилизация. Дали обаче спазваме заветите, които са оставили дедите ни –събраните в сноп пръчки, надписът на Народното събрание „Съединението прави силата”. Иска ми се да осъзнаваме силата на мотото на Пловдив – Европейска столица на културата „Заедно”. Нека загърбим завистта и омразата и да вървим напред”. С тези думи кметът на район „Тракия” Костадин Димитров даде официалния старт на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” в парк „Лаута”. Той благодари на организаторите, че предавайки историята, я съхраняват за поколенията.

Приветствени думи отправи и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. „Нашият университет е партньор на това събитие, защото земеделието е най-древният поминък, а и днес България е на водещите места в този сектор”, заяви тя и призова посетителите поне за миг да забравят за дигиталните технологии и забъзрания свят и да се потопят в историята.

В парк „Лаута” днес и утре до обяд зрителите могат да се потопят в древността, в свят на траки и прабългари, гладиатори и рицари, викинги и татари, да станат свидетели на зрелищни демонстрации на бойни техники, на автентично облекло и оръжия, на приготвяне на средновековни гозби и питиета, на езда. Историческата атмосфера се допълва и от изпълненията на древна музика.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен” се провежда за трети път в парк „Лаута” и е част от Културния календар на Община Пловдив. В него има над 200 участници от цялата страна, Румъния и Украйна.

Организатори са сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие”, сдружение за исторически възстановки „Филипопол” и сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”. Събитието се организира с помощта на спомоществуватели и подкрепата на район „Тракия”.

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!