BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представиха новото мобилно приложение Art&Fact Plovdiv и новата платформа за кандидатстване с проекти за Културния календар на Пловдив

3 (1) 4 (1)

30.05.2024

Интересна и полезна информация за последните две новости в ресор „Култура“ на община Пловдив бяха представени днес на пресконференция в Дома на културата „Борис Христов“. Това са новото мобилно приложение „АртиФакт Пловдив“ (Art&Fact Plovdiv), създадено по проекта на община Пловдив BGCULTURE-1.001-0016 „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ и новата платформа „Програма Култура“ за електронно подаване на проектни предложения и електронно отчитане на дейностите, които се финансират по Културния календар на Пловдив.  В пресконференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Мартин Матев от фирмата, разработила мобилното приложение и Йоханес Артинян – от студиото, разработило платформата и сайта : https://culture.plovdiv.bg/

В проекта на Община Пловдив „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021 г., участват 7 културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Партньор на общината е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

Мобилното приложение Art&Fact Plovdiv е тип quest игра. То има за основна цел да привлече повече млади хора да посетят културните институти на Пловдив, да предизвика интерес към културното наследство на града у българските и чуждестранни туристи, както и да направи по-интересно и завладяващо преживяването на посетителите вътре в самите експозиции. Използвайки мобилно приложение с обогатена/добавена реалност, различните целеви публики, не само ще виждат информация, но и ще имат възможността да взаимодействат с нея – да чуят интересен разказ, да търсят „съкровища”, да научат повече за Пловдив, да разглеждат в детайли експонати, да подредят триизмерен пъзел, да се забавляват, играейки игра, както и да отнесат виртуално част от Пловдив в своята „дигитална” раничка вкъщи, а накрая и да спечелят награда“, разказа заместник-кметът Пламен Панов, който съобщи и актуални данни за Пловдив за ръста в туристическия сектор.

Мартин Матев направи презентация на приложението, като демонстрира и визуализира на екран стъпките, философията и възможностите на Art&Fact Plovdiv. Приложението ни пренася в един виртуален Пловдив, домакин в него е човечето Фили, което живее в едно от пловдивските тепета. То е най-старият жител на Пловдив и знае всичко за града. Фили ни приветства, напътства, разказвани ни интересни факти, води ни през целия път и накрая, ако изпълним всички задачи, ни дава и награда. Всички текстове са озвучени, текстовете могат да се четат или слушат по избор.

Във виртуалния Пловдив, културните институти – РИМ, РАМ, РЕМ, РПНМ, ГХГ, ОИ Старинен Пловдив и НБИВ са наречени „съкровищници”, а експертите в тях са техни „пазители”. Целта на играча е да разкрие тайните им и да открие повече „съкровища” – знания за Пловдив, които да сложи в раничката си, за да ги отнесе със себе си.  В приложението са включени 141 експоната, от които 121 са с добавена реалност, а 20 са 3Д модели. Те се намират в общо 12 сгради, за които има карта. За да стимулира интереса към играта са предвидени 2 опции за награда – голяма награда (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените предизвикателства за 3 дни), малка награда (ако потребителят успее да обиколи всички обекти, открие всички експонати и отговори на поставените предизвикателства за 2 месеца), като има възможност просто да се използва играта като гид и интерактивно разглеждане на експонатите, както и да се рестартира времето за игра.

По проекта бяха извършени и редица ремонтни дейности. Монтирана е нова техника за интерактивно представяне на експонатите в ГХГ и в РИМ в Пловдивзакупени са 5 броя таблети, 2 броя информационни станции и 5 монитора за Постоянната експозиция на ул. „Съборна“ 14 и за Иконната сбирка на ГХГ. Нова аудиосистема и лаптоп са доставени в експозиция „Съединение на България 1885г” на РИМ – Пловдив. Пак там са монтирани 10 броя витрини Извършен бе текущ ремонт на сградата, включващ боядисване на стени и тавани, изстъргване и боядисване с блажна боя на дървени прозорци, изстъргване и боядисване с блажна боя на дървени врати, запълване фуги по ъгли и стени в залата, циклене и лакиране на паркета, ръчно циклене и боядисване с лак на два броя стълбища, боядисване с блажна боя на парапети на стълбища и втори етаж на залата и каси на врати. В РАМ е монтирана нова  климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хил. тома, комплектовани в продължение на 140 г. Монтирано е по-икономично, енергоспестяващо, художествено издържано, експозиционно осветление в Залата за временни изложби и в Залата на християнската гробница със стенописи от първата половина на IV в. Дейностите по проекта в РЕМ са изцяло в новата сграда –База 2 за създаване на експозиция и обучителен център за ученици. Интерактивна карта на етнографските области е една от новите атракции, както и добавената реалност в няколко от залите. Изработени са 18 броя витрини за новата експозиция „Ютията през вековете – от появата до наши дни“В НБ „Иван Вазов“ дейностите са свързани с надграждане на дигитализацията, не са заложени ремонти. За втори път музеите в Пловдив работят заедно в толкова мащабен проект и в интерактивното надграждане по предишния, НБ „Иван Вазов“ е основно донор на съдържание. В РПНМ дейностите са свързани основно с възможностите на приложението. Интерактивността е в три направления –  редки видове, защитени видове и най-атрактивни видове от богатите експозиции в музея. ОИ „Старинен Пловдив“ участва с по два обекта в две направления, свързани с мобилното приложение. Първото са къщите – музей на Златю Бояджиев и на Димитър Киров. Добавената реалност към картините съдържа аудио текст, разширена реалност, връзка с други музеи, допълваща информация, разработена по съвременен и увлекателен начин. Втората посока са мозайките – с обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика. ГХГ- Пловдив участва с два обекта, с реновирана и обновена материална база – Постоянната експозиция и Иконната галерия. Монтирани са нови информационни станции, които спомагат за по-лесно общуване, но и за образование.

В изпълнение на проекта е разработен „Предприемачески план за представяне на културното наследство и привличане на нови публики“. Представлява стратегически, дългосрочен документ, който ще се използва като инструмент, предлагащ решения за развитието на културните институции в Пловдив. Документът е в обем над 300 страници и е разделен в няколко основни части: анализ, маркетинг, предвиждани дейности и очаквани резултати. Екипът на норвежкия партньор Cross-Cultural Introduction AS също участва в процеса на създаване на плана. На база на своята експертизаопит  и възможността за пренос на ноу-хау, те даваха препоръки и предложения още на ниво предфинален документ, за да бъде изготвен  максимално ефективен  и целесъобразен предприемачески план, който да послужи като инструмент за привличане на повече публики.

Новата платформа „Програма Култура“ бе представена от Йоханес Артинян. Тя е за електронно подаване на проектни предложения и електронно отчитане на дейностите, които се финансират по Наредбата за реда и условията за финансиране на проекти по Програма „Култура“, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Програмата бе приета с Решение № 122, взето с протокол № 6 от 11. 04. 2024 г. на Общински съвет – Пловдив.

На 4 юни в 16 часа в ДК „Борис Христов“ ще се състои първото обучение на културни оператори за работа с платформата, за да може от 1 август, желаещите да  подават документи чрез нея. До края на настоящата година все още ще може да се кандидатства и по стария начин – на хартия и по ел.поща. Целта на създаване на платформата е да се опрости начина на кандидатстване, процесът да бъде максимално прозрачен и да се създаде база данни, архив на всичко, което се случва в културния живот на Пловдив по Културния календар всяка година.  

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!