BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Показват непознати реликви от най-ранните години на ПФК „Ботев“ в Историческия музей

Ботев_историческия музей (4)

Ботев_историческия музей (5)

След седмица в зала „Съединение“ ще бъде експонирана изложба с ценни реликви и непознати факти за първите романтични години на футболен клуб „Ботев“. Това съобщи директорът на музея Стефан Шивачев, който днес бе домакин на презентацията пред около 50 от най-верните фенове на тима и ветерани на „Ботев“. В нея взеха участие Радослав Кошински от Сдружение ПФК „Ботев“, което е настоящият собственик на клуба, представители на Историческия музей и почетния член на клуба Боян Ботйов – правнук на ген. Кирил Ботев, брат на великия ни революционер.

Документите са известни на привържениците от няколко години, но заради несъответствието с досега приетата история на клуба, не са били огласени. След задълбочено проучване и позоваване на дневниците на Стоян Пухтев – брат на Иван Пухтев, става ясно, че група младежи са основали Ученическо футболно дружество „Христо Ботев“ на 11 февруари 1907 година, но съдът отказва да го регистрира. Въпреки това новият клуб играе мачове срещу други отбори от града, а през 1910 година участва и в първия турнир, като губи на финал от Френския колеж „Свети Августин“ с 5:1.

Сред експонатите в изложбата са Учредителния протокол на дружеството от 1907 година, самите дневници на Стоян Пухтев, клубни книжа, най-старата емблема на клуба, както и запазен екип от първите мачове.

Ботев_историческия музей (10) Ботев_историческия музей (13)

412 total views, 83 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!