BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Отварят отново Ковид отделението и в МБАЛ „Свети Мина“

Постковид център - МБАЛ Св. Мина- 2

От днес и общинската МБАЛ „Свети Мина“ отново отваря Ковид отделението си за прием на пациенти. Припомняме, че според решението на Областния кризисен щаб другата общинска МБАЛ – „Свети Пантелеймон“ възстанови отделението си за болни от коронавирусна инфекция още през миналата седмица, а „Свети Мина“ бе оставена в резерв.

„Бившето Първо вътрешно отделение на II етаж ще бъде преобразувано в Ковид отделение, както и при предишната вълна. То разполага с 22 легла, напълно оборудвани за пациенти с лека и средна форма на заболяване от делта-варианта на вируса. До всяко легло има извод на новата кислородна инсталация в болницата, която достига до общо 123 легла.

„Важно е да уточним, че този път ще продължим и останалата си досегашна дейност и ще приемаме пациенти с други заболявания. Те обаче ще бъдат насочвани към другите отделения на болницата, които са чисти от Ковид“, заяви управителят на МБАЛ „Свети Мина“ проф. Петър Петров.

Той уточни, че болницата разполага с достатъчно консумативи и медикаменти на този етап и няма притеснения за материалното обезпечаване на лечебното заведение.

„Имаме и добри специалисти, които вече натрупаха опит в лечението на коронавирусната инфекция и съм сигурен, че на този етап болницата ще се справи. Пост-ковид центърът също не е преставал да работи след откриването си – оказа се, че усложненията след вируса никак не са за подценяване“, допълни проф. Петров.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов също изрази мнение, че болницата е в готовност да се справи с четвъртата вълна на инфекцията.

„Изпълняваме решението на областния кризисен щаб и откриваме отделение за лечение на Ковид и в МБАЛ „Свети Мина“. Екипът е подготвен, болницата има всичко необходимо и съм спокоен, че ще се включи успешно в новата борба с вируса. Лекарите ще изпълнят своя професионален дълг по най-добрия начин, а така ще бъде облекчен и евентуален натиск върху центъра за спешна и неотложна медицинска помощ“, коментира д-р Калинов.

215 total views, 215 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!