BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Огромен успех за Пловдив: Природонаучният музей представи четири нови международни проекта и легитимира България като асоцииран член на Европейската космическа агенция

3

19

Природонаучният музей в Пловдив работи по четири нови международни проекта, свързани с Европейската космическа агенция и Международния Астрономически съюз. Новината и детайли по проектите бяха съобщени на специална пресконференция днес, в която участваха   директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров, кметът Здравко Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

„Това е най-добрият музей в страната. Тази година сме заделили 3 милиона за музеите в Пловдив, 80 000 лв. са за зала „Лотос“, чийто ремонт приключи и 80 000 лева за новия аквариум за акулите, който ще бъде единствен по рода си на Балканите в закрито пространство. Предстои започване на ремонт и на Дондуковата градина“ – обяви в началото на пресконференцията Кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че Община Пловдив ще продължи да бъде активен партньор на културните институции под тепетата.

„Спечеленият от екипа на Огнян Тодоров проект е пример за културно предприемачество. На практика Природонаучният музей легитимира България като асоцииран член на Европейската космическа агенция, което е голяма гордост за Пловдив. Досега България е била само наблюдател. Европейската космическа агенция (ESA) е вратата на Европа към космоса. Нейната мисия е да формира развитието на европейските космически възможности и да гарантира, че инвестициите в космоса продължават да носят ползи за гражданите на Европа и света. Тя е междуправителствена организация от 22 държави-членки, посветена на проучването на пространство ”, подчерта заместник-кметът по култура Пламен Панов и допълни, че РПНМ е един от най-динамично развиващите се и модерни музеи в България.

Директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров представи накратко проектите, първият от които е “Разработване на дигитални планeтариумни програми и съпътстващи образователни събития, представящи мисиите на Европейската космическа агенция – ЕКА” към програмата ESA PECS. За първи път, РПНМ – Пловдив, печели и реализира проект с подобен мащаб и цели. Той играе ключова роля в популяризирането на науката астрономия, не само в България, но и по света. Първата част на проекта се състои в разработването на две дигитални програми за планетариум, посветени на космическите мисии на ЕКА за наблюдение на Земята и Вселената: заглавията на двата филма са “Космическият устрем на Европа” (Europe Cosmic Quest) и “Опазването на нашата скъпоценна планета” (Preserving Our Precious Planet).

За първи път, логото на РПНМ – Пловдив присъства в две интернационални филмови продукции, което ще допринесе не само за популяризирането на музея като научно поприще, но и на Пловдив като град, който непрестанно развива своите културни, научни и образователни дейности. Рекламата на двата филма предизвика огромен интерес сред различни международни организации, като в електронната поща на музея вече има над 6000 заявки за неговото предоставяне. Приходите от лицензните права и излъчвания ще постъпват в музея, като по този начин той ще може да развива и надгражда дейността си, да закупува съвременна техника и други.

Филмът “Космическият устрем на Европа” е вече готов, в момента се работи по неговото озвучаване на български от известния български актьор и режисьор Иван Юруков. Официалното представяне и прожектиране на филма ще се състои в РПНМ – Пловдив в съвсем скоро.  Филмът “Опазването на нашата скъпоценна планета” беше завършен още в края на месец декември 2020.

Във втората част на проекта са предвидени безплатни образователни събития в над 10 града на България. Събитията включват прожекции на тези дигитални програми, адаптирани за куполен и плосък екран, изложба на постери и щандове с интерактивни тематични научни занимания. Ученици от 1 до 12 клас, заедно с техните семейства, ще имат възможност да се насладят на прожекциите и да участват в забавни работилници, свързани с най-интересните космически мисии на ЕКА. Събитията са разработени и ще бъдат реализирани от водещи астрофизици и педагози.

Вторият проект на РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията. По повод “Европейска нощ на учените 2021”, МАК организира серия от инициативи по цялата планета под наслов “Астро нощи 2021”, които целят да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни. Предстоят серия от вълнуващи събития не само в музея, но и на различни локации в град Пловдив, като: виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; интересни дискусии за климатичните промени и много други.

Третият проект е свързан с  едно от основните направления, в които се развива РПНМ-Пловдив в последните години – подобряване на преживяването на посетителите и разкриването на експозиционните богатства пред по-широка аудитория, включително хора с увреждания. По проект “Материали за опазване и популяризиране на движими културни ценности  на РПНМ-Пловдив и развиване на нови услуги за предоставяне на достъпна аудио и визуална среда” (МК) са предвидени и изпълнени дейности по изработване на астрономически тактилни карти, които ще бъдат достъпни за всички посетители в зала Планетариум. По този начин, хора с частично или напълно нарушено зрение ще получат адекватен достъп до науката астрономия чрез тактилен и сензитивен контакт на едни от най-интересните космически обекти. Изработването и експонирането на тези тактилни карти ще обогати музейната база, предизвиквайки интерес не само на хората със зрителни увреждания, но и на по-широката аудитория. Част от космическите тактилни модели, които посетителите на музея ще имат възможност да “докоснат” са:  действителната форма на Земята (геоид), релефа на океанското дъно на Земята, карта на съзвездията на северното полукълбо, Лунната повърхност с кратери, релефа на Венера, релефа на Меркурий, кометата Чурюмов-Герасименко и др.

Четвъртият вълнуващ проект, който музеят реализира е “Учебни помагала, видео уроци и образователни работилници по биология и астрономия за Регионалния природонаучен музей – Пловдив” (МК). Целта на проекта е въвеждането на трайни и ефективни образователни програми по биология и астрономия в музея, които да достигнат до възможно най-широк кръг от публики с акцент върху децата и юношите. По този проект, отдел Планетариум реализира изцяло нова образователна програма, насочена към най-малките си посетители. Тя включва създаването на помагало по астрономия за деца от 7 до 10 г., което ще въведе децата по ангажиращ и увлекателен начин в основните понятия, свързани с науките за Земята и астрономията, използвайки разнообрази творчески похвати: повече изображения и рисунки за оцветяване, увлекателни истории, забавни космически лабиринти, интерактивни игри и други. Образователната програма е допълнена и от тематични работилници по астрономия: освен с образователен характер, работилниците ще бъдат и с творческа насоченост, използвайки изкуството и артистичните заложби, присъщи на всяко дете. Предвид епидимичната обстановка в страната, проектът предвижда онлайн платформи за обучение, както и заснемането на тематичните работилници по астрономия под формата на видео уроци с артистична насоченост. Темите на видео уроците са: “Създай модел на Слънчевата система” и  “Направи си джобен звезден атлас” (изработка на образователни художествени карти с планети, съзвездия и най-забележителните обекти в Космоса). Дейностите по проекта са разработени с идеята за бъдещ кръжок по астрономия в РПНМ- Пловдив през 2021, който да представи магията на необятния Космос по разбираем и досегаем за децата начин, разгръщайки техния творчески потенциал.

61 total views, 61 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!