BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Пловдив участва в Международното туристическо изложение FITUR 2024 в Мадрид

3 (1) 11

25.01.2024

Община Пловдив участва в един от най-големите туристически формати в световен мащаб – Международното туристическо изложение FITUR 2024, което се провежда в град Мадрид, Испания, в периода от 24 до 28 януари 2024 г. То бе открито вчера от испанския крал Фелипе. Сред официалните гости на церемонията бяха министърът на туризма на България Зарица Динкова и посланикът ни в Испания Алексей Андреев.

FITUR 2024 е  първият световен форум за календарната година, който събира на едно място професионалисти и широка публика, предоставяйки възможност на заинтересованите страни от сектора да обсъдят както резултатите от изминалата година, така и ключовите приоритетни области за предстоящата.

FITUR се провежда всяка година през втората половина на януари. Тазгодишното издание е 44-то в историята на изложението и в него участват рекордните над 9000 фирми и организации от 152 държави. Очаква се да бъде посетено от повече от над 222 000 посетители, от които 136 000 професионалисти и 86 000 широка публика.

Община Пловдив чрез Министерството на туризма е част от българското участие в изложението на информационен щанд с площ от 150 кв.м.

В периода януари – ноември 2023 г. общият брой на испанските туристи, посетили България, е 72 591 души, което с 41,6% повече от същия период на 2022 г., показва статистиката на министерството. Испанските граждани проявяват интерес най-вече към градския и културен туризъм в България, а най-посещаваните от тях дестинации са София, Пловдив и Велико Търново.

Официалните статистически данни на НСИ сочат, че за периода януари-ноември 2023 г. за Община Пловдив, пазар Испания е на 9-то място по показател „Реализирани нощувки от чужденци“ и на 5-то място по показател „Пренощували чужденци в местата за настаняване“.

Това е първото участие на града ни в този престижен формат, като целта е да се увеличи интереса на испанските туристи през тази година. Посетителите на рекламно-информационния деск на Пловдив проявяват интерес към културно-историческото наследство на града ни и възможностите за винен туризъм в региона, а планираният престой е средно 3-4 дни.

Участници на българския национален щанд по време на изложението са общо 17 представители от българската туристическа индустрия – туроператори, туристически агенти, общински администрации, които имат възможността да представят своите туристически продукти. България е представена като дестинация за целогодишен туризъм, предлагаща възможности за зимен, културен, еко, SPA и уелнес туризъм.

Участниците от България: „Уърлд Синерджи Tравъл България“ ООД, „Балканиа Тур“ ООД, „Бояна – МГ“ ЕООД, Столична Община ОП Туризъм, Община Пловдив, „Албена“ АД, „Май Стори Травел“ ЕООД, „ВИЯ ТРАВЕЛ“ ООД, „Тандем Травел“ ООД, „Филиптур 1“ ООД, Община Варна, „ЕНДЖОЙ ПРАЙМ ТУРС“ ООД, „Царевград Търнов“ ЕООД, „България Еър“ АД, „Глория Турс“ ООД, „Балкан Травел Експириенсис“ ООД.

540 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!