BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Пловдив е готова за проивеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа отново наблюдава изборния процес в града под тепетата

среща с OSCE

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE) отново наблюдава как в Пловдив се организират и провеждат парламентарните избори. Двама от  наблюдателите – Сузане Нимайер и Родолф Оберл, се срещнаха с  изпълняващия функциите кмет – Величко Родопски и секретаря на Община Пловдив Ангелина Топчиева.

„Определили сме местата за агитационни материали, сформирани са избирателните секции, списъците с гласоподаватели са разлепени по райони, проведохме консултациите с политическите партии и съставът на секционните избирателни комисии с всички 4047 члена вече е запълнен“, коментира заместник-кметът и уточни, че всички парламентарно представени партии имат свои представители във всяка една избирателна комисия в града.

„Работим за това, хората да имат подходящи условия да гласуват. В момента сме в процес на подготовка на изборите, като правим всичко възможно съвместно с РИК 16, областната и районните администрации да осигурим добра и стройна организация на изборния процес“, заяви Ангелина Топчиева. Тя уточни, че досега Община Пловдив е посрещала международни наблюдатели и обясни, че съгласно Изборния кодекс кметът е отговорен за организационно-техническата подготовка на изборния процес, който започва с образуването на СИК.

„Новост при сегашното гласуване е, че то трябва да се проведе с машини и само при тяхна повреда – с хартиени бюлетини“, обясни секретарят на Общината. Тя изрази надежда, че този начин ще ускори процеса на гласуване.

От днешните разговори стана ясно, че общо 459 е броят на секционните избирателни комисии, като тук не са включени подвижните и тези в болниците. Проверка в коя секция трябва да гласуват избирателите могат да правят и онлайн на сайта на Община Пловдив (https://www.plovdiv.bg/announcements/elections/). За предстоящите избори всеки един гласоподавател може предварително да се информира как да работи с машините, като посети на място Районната избирателна комисия.

Най-голямото предизвикателство и на тези избори остава организацията на процеса с оглед на трудностите, предизвикани от COVID -19 и ограничаване разпространението му.

Община Пловдив е предприела мерки в тази насока, като е осигурила дезинфектанти, членовете на СИК, които желаят, имат възможност да бъдат имунизирани, осигурени са предпазни маски, а машините за гласуване ще бъдат дезинфекцирани според изискванията за спазване на процедурата, разписана от Министерство на здравеопазването.

Предстои в началото на месец юли да се проведат и обученията на членовете на СИК, което ще се прави както на място, така и онлайн.

433 total views, 83 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!