BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Надписът pLOVEdiv е напълно възстановен и отново ще радва пловдивчани

3

30.06.2022

Светещият надпис pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър, е възстановен и отново ще радва пловдивчани. В това се убедиха лично днес заместник-кметът по култура Пламен Панов, кметът на Централен Георги Стаменов и изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, по чиято инициатива се случи възстановяването.

Припомняме, че „PLOVEDIV – проект в градска среда“ е проект на Милен Гелишев и Симеон Тодоров, реализиран в рамките на Нощ на музеите и галериите – Пловдив, 2011 в програмата „Град и публични пространства“. Проектът е избран и  реализиран по „Отворена покана за проекти НОЩ“ на Фондация „Отворени изкуства“. Този светещ надпис съвсем естествено се превърна в разпознаваем символ на града и хората го обикнаха. Той може да бъде видян и от ул. „Станислав Доспевски“. Две години и половина след поставянето му, в резултат на вандалски прояви, буквите бяха изпочупени на два пъти и тогава отново по инициатива на община Пловдив, те бяха напълно възстановени. От 2011 година до днес pLOVEdiv е разпознаваем бранд както в България, така и в чужбина, а мотото All We Need Is pLOVEdiv продължава да обикаля света вече 11-та година.

В ход е и ремонта на буквите “Together Plovdiv 2019“ на стълбите на Каменица – друго много любимо място за снимки на пловдивчани и туристи. Буквите бяха демонтирани, като в момента се изработват чисто нови. На мястото се намира само фундамента. Надписът „together” бе поставен през 2016 г., отдолу пише Plovdiv 2019 European capital of culture.  „Заедно” е слоганът на кандидатурата ни за европейска столица, с който Пловдив спечели надпреварата в конкуренция с други български градове.

8 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!