BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Здравко Димитров обяви носителите на „Награда Пловдив“ за 2019 г.

nagrada-plovdiv

За първи път наградите се връчват онлайн

Точно в 12:00 навръх 57-мият си рожден ден кметът Здравко Димитров обяви на Фейсбук страницата на Община Пловдив победителите в конкурса „Награда Пловдив“. Ето, цялото му обръщение:

Всяка година в навечерието на най-българския празник 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се връчва престижното отличие „Награда Пловдив“. Получават го изявени творци, творчески колективи, културни и образователни институции за произведение, събитие или факт със значим принос в културния живот на Пловдив, реализиран през предходната година. 

И тази година традицията продължава! COVID – 19 със сигурност нанесе силен удар върху творческите професии, които се нуждаят от своята публика и от подкрепата ни.

Щастлив съм, че „Награда Пловдив“ е нашият начин да отдадем заслужена почит, знак на уважение и признателност към постиженията на пловдивските творци, заради които „древният и вечен“ Пловдив винаги е бил и ще бъде културната столица на България!

Днес имам честта и удоволствието да съобщя победителите, които ще получат своята парична награда точно в навечерието на празника, а на 1 септември, ще се срещнем с тях на тържествена церемония – концерт на Римския стадион, където те ще получат статуетката „Награда Пловдив“ и диплом.

Ето победителите в отделните категории за изминалата 2019 година:

1. Художествена литература и хуманитаристика

Александър Секулов за пиесата „Одисей“

2. Художествен превод 

Манол Пейков за „Превод от английски език на поетичната книга на Лорънс  Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“

3. Журналистика в сферата на културата

Теодор Караколев за „Десетки публикации по темите: архитектура, градска среда и опазване на културно-историческото наследство на Пловдив в рамките на 2019 г.”

4. Архитектура и естетизация на градската среда

Колектив: арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Ангел Чуруков с ръководител арх. Петко Костадинов за „Преустройство на част от бившия Детмаг „Снежанка” в Художествена галерия „Капана” – гр. Пловдив“      

5. Музика 

Проф. акад. Милчо Василев   за „Два юбилейни концерта, посветени на 70-годишнината на композитора, диригент, педагог и общественик проф. акад. Милчо Василев“.

6. Театър

Драматичен театър „Николай Осипович Масалитинов“ –  Пловдив за „Одисей“- сценичен проект, част от програмата „Европейска столица на културата- Пловдив 2019“.

7. Изобразително изкуство

Ангел  Герджиков за Изложба живопис „Забравени следобеди“.

8. Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство

Соня Станкова  за Проекта „Лицата на Пловдив“, представен по време на програмата „Европейска столица на културата Пловдив 2019“.

9. „Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта“

Доц. Елена Кантарева-Дечева и екипът реставратори за „Работата на обект „Епископска Базилика на Филипопол“

10. „Произведение на изкуството предназначено за деца“

Държавен куклен театър – Пловдив за „Театралния спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“

11.„Съвременни мултижанрови изкуства“

Държавна  опера – Пловдив за „Огънят/Празникът – гала откриване на фестивала Опера Оупън 2019“

12. Специална награда за изключителни постижения и цялостен принос получава:

Виктор Бойчев за „Издигане на нивото на Държавен куклен театър – Пловдив до най-високите професионални стандарти в театралното изкуство. За популяризирането на Пловдив като град, синоним на творчески постижения, които създават нов театрален език. За участието във всички важни и определящи облика на Пловдив творчески и обществени процеси и събития. За почтено и безкористно отстояване на професионалните и етични стандарти. За цялостното присъствие на Държавния куклен театър – в живота на Пловдив и страната през последните две десетилетия.

Честито на победителите!

Благодарности за таланта и усилията на всички номинирани!

Бъдете здрави и продължавайте да творите! Нека не допускаме духовността да изчезне от живота ни, защото благодарение на нея сме се съхранили като нация. Нека ценим и пазим своите традиции и своята идентичност.

ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКЪТ НА СЛОВОТО, НА ДУХА И НА КУЛТУРАТА!

66 total views, 66 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!