BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Здравко Димитров обсъди със сдружение „Бизнесът за Пловдив“ важните проекти за града

IMG-0cb43f6be786ff887914a84fbd3c1629-V

22.12.2022

С общите усилия на местната власт и бизнеса да бъде ускорено изграждането на градската железница. Тази тема беше сред основно дискутираните на среща, организирана от сдружение „Бизнесът на Пловдив“, в която се включиха кметът Здравко Димитров, главният архитект Димитър Ахрянов и заместник-кметовете Тодор Чонов и Пламен Райчев. От сдружението бяха поканили и инж. Иван Бакалски от Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), който е ръководител на проекта на т.нар. пробив под гарата.

От сдружението се интересуваха до каква степен държавата си партнира с местната власт при проектиране и планиране на дейностите, свързани с железопътната инфраструктура в града и региона. Бакалски разясни, че в новата оперативна програма „Транспорт“ градска железница на Пловдив може да стартира и че като цяло страната ни се нуждае от сериозно подобряване на пътническия състав, касаещ жп транспорта. Той сподели още, че държавната компания подготвя в момента техническото задание за проектиране на подробен устройствен план (ПУП) за отсечката между двете гари – Централна и Филипово, където линиите трябва да бъдат повдигнати. Предвижда се в началото на 2023 година да се синхронизира трасето със спирките от градския транспорт. От „Бизнесът за Пловдив“ заявиха, че имат желание да се включат в работни групи с всички свързани институции, за да се ускори максимално процесът. Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов се обяви за по-мащабно планиране при проектирането на бъдещата градска железница, тъй като по негови думи тя би имала очаквания ефект и резултат едва, когато обхване линията Радиново – пътя за Панагюрище – Филипово – Централна гара – Асеновград. “Само с пълноценното изграждане на цитираните лъчове ще се приобщят съседните на Пловдив населени места, които естествено ще се слеят с града следващите десетилетия“, заяви кметът Здравко Димитров.

В началото на идната година НКЖИ има готовност да представи и проекта за Бетонния мост, а през април да стартира и дейностите по етап 1 на предвиденото ново съоръжение там.

По време на срещата бяха коментирани още зоните в новия Общ устройствен план (ОУП), както и готовността на общинското дружество „Екобус“ за кандидатстване и закупуване на електробуси за градския транспорт. Зам.-кметът Тодор Чонов припомни, че се планират 20 електробуса за 2 нови градски линии, които да обслужват училищата и университетите.

Сред важните обсъждани теми бяха още бъдещето на летище Пловдив, зелените площи и паркирането, рестартирането на проекта за питейната вода на града „Въча“.

25 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!