BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Здравко Димитров настоява ВиК-Пловдив да разчисти спешно площадката за реконструкцията на Пречиствателната станция

_DSC8299 _DSC8325

Предлага полагането на новите тръби по бул. „Ал. Стамболийски“ да направи в бъдещето трасе на двулентовия булевард

Кметът на Пловдив Здравко Димитров проведе работна среща с управителя на “Водоснабдяване и канализация” ЕООД Пловдив инж. Огнян Кулишев. Поводът бе спешната необходимост за разчистване на строителната площадката за реконструкцията на Пречиствателна станция на Пловдив.

„Това е най-големият обект от Водния цикъл и не бива да се допуска неговото забавяне“, подчерта кметът и поиска график за разчистването на утайките, които в момента пречат за фирмата изпълнител да започне работа.

По данни на инж. Кулишев в зоната на Пречиствателната станция през годините има натрупани над 16 хиляди тона утайки, което е много сериозно количество. „Ние сега трябва да се справим с този наследен проблем и ще предприем  поетапното извозване на количествата и предаване за обработка в завода в Шишманци и във Фермата за производство на биотор“, обясни управителят на ВиК-Пловдив.

Кметът поиска да също да се изясни въпросът чий е финансовият ангажимент за третирането на извозеното количество. „Утайките се преработват по строго определен ред и тяхната обработка се заплаща. Цената е калкулирана в стойността на водата, а таксите се събират от ВиК, така че ваш е ангажиментът да заплатите за третирането“, подчерта кметът. По думите на инж. Кулишев дружеството изпитва сериозни финансови затруднения, но ще направи всичко необходимо да си поеме разходите.

Втората голяма тема, която обсъдиха Здравко Димитров и инж. Кулишев бе възможността за проектиране на ново трасе за магистрален водопровод Е546, който сега минава под бул. ”Александър Стамболийски”.

„Предстои ВиК да подмени този водопровод, което ще затрудни много движението, ще създаде изключително сериозни неудобства за хиляди семейства, които живеят там. Затова ви предлагам да препроектиране трасето и то да мине по бъдещото платно на бъдещия двулентов булевард“, бе предложението на кмета. Той подчерта, че администрацията ще направи всичко възможно да ускори процедурите. „Така ще постигнем изключително добър ефект за пловдивчани – ще подменим водопровода и ще изградим заедно двулентов булевард, при това няма да се затруднява движението по време на реконструкцията“, коментира още Здравко Димитров.

„Може би това е трябвало да се направи още при подготовката на проекта преди три-четири години и нямам информация, защото не се случило нещо толкова логично и добро“, коментира инж. Кулишев.

Двете страни се договориха, че експертите в рамките на седмица ще направят проучване как може да се реализира тази идея.

Припомняме ви, че стартът на реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив беше даден през юни. Проектът е единственият по рода си в България, защото освен биогаз ще се произвежда и електричество, ще има и чиста вода на изхода. Съоръжението ще има соларен парк, чиято соларна енергия ще се използва за термичната обработка на утайки, подчерта той. Николов добави, че чрез биогаз ще се произвежда електроенергия, която ще задоволява нуждите на станцията.

Пречиствателната станция е част от Водния проект и е на стойност 70 милиона лева. Той е част от „Интегрирания проект за водите на град Пловдив – етап I“, който се финансира със 115 милиона лева от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″.

351 total views, 95 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!