BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ – Пловдив празнува 75 години от основаването си

Юбилеят ще бъде отбелязан с изложба на фотографии за историята и настоящето на катедрата. Пловдивчани и гости на града ще могат да я разглеждат до 24 октомври на пл. „Римски стадион”

римски стадион

С изложба на снимки и факти ще отбележи 75 години от основаването си Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив. Това съобщи ръководителят на катедрата и началник на клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Иван Иванов.

Изложбата ще бъде официално открита на 5 октомври, вторник, от 17:00 ч на площад „Римски стадион”, където пловдивчани ще могат да я разгледат до 24 октомври включителноСъбитието се осъществява в партньорство с Община Пловдив, която безвъзмездно предоставя мястото на изложбата.

Сред официалните гости ще бъдат представители на ректорското ръководство на МУ-Пловдив, на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги”, на Община Пловдив и на Пловдивска митрополия.

Изложбата е под надслов „75 години отдаденост на детското здраве”, а нейните домакини подготвят за печат и юбилеен алманах със същото заглавие, който ще бъде отпечатан от Медицинско издателство „Лакс Букс”. Книжното издание ще разкаже всички важни събития за катедрата и клиниката по педиатрия и ще проследи в детайли развитието на всички медици, написали с имената си историята на катедрата, а по-късно и на клиниката. Автори на алманаха са лекари от клиниката и преподаватели в катедрата – проф. д-р Тоньо Шмилев, доц. д-р Нарцис Калева-Ходжева и проф. д-р Мирослава Бошева.

Върху 20 пана с фотографии и кратки текстове изложбата ще се опита накратко да представи информацията от алманаха. Снимките проследяват възходящия път на поколения медици, отдали времето и професионализма си на детското здравеопазване и на развитието на медицинската наука. Представено е настоящото състояние на отделенията в клиниката, академичните постижения на катедрата, публичните инициативи на клиниката, включително и Дарителска кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, стартирала през 2018 г., чиято цел е изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс, в който да се преместят от старите си сгради Клиниката по педиатрия заедно с Детско спешно отделение и с още две по-малки клиники – по медицинска онкология и по клинична хематология.

Катедрата по педиатрия е основана през м. октомври 1946 г. към създадения година по-рано Медицински факултет при Пловдивския държавен университет с първи ръководител на катедрата проф. Богоя Юруков. Същински основател на Катедрата по педиатрия и на пловдивската педиатрична школа е проф. д-р Иван Андреев (1898-1978), който през  още 1932 г. създава първото извънстолично детско отделение, чийто наследник е настоящата  Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги” и, съответно, Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицински университет – Пловдив. Проф. Андреев ръководи катедрата чак до 1964 г. Автор е на първия учебник по заразни болести и е съавтор на първите учебници по детски болести у нас. Почетен гражданин на Пловдив, заслужил лекар, носител на високи правителствени отличия. Неговото име носи университетската клиника по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив.

Традицията на отдаденост към децата и педиатрията продължава и при следващите ръководители- проф. Иван Вапцаров (1964 – 1974 г.), проф. Христо Михов (1974 – 1986 г.), проф. Евгений Генев (1986 – 1990 г и 2000 – 2006 г.), проф. Борис Бойкинов (1990 – 1999 г.), проф. Мирослава Бошева (ръководител на катедрата от 2006 до 2020 г., а на клиниката – от 2006 до 2014 г.) и настоящият ръководител проф. д-р Иван Иванов (ръководител на катедрата от 2020 г., а на клиниката – от 2014 г.).

Ключово условие за успех в лечебната, учебната и научната дейност е единството и взаимодействието между катедрата и клиниката. Клиниката е база за обучението на студенти от различните медицински специалности и на бъдещите специалисти по педиатрия и профилните й специалности. Сътрудниците на катедрата са и лекуващи лекари, а ординаторите към клиниката участват ежедневно в учебния процес, в оформяне на статии и изпълнение на научни програми. Клиниката дава стимул за индивидуалното усъвършенстване и научната дейност, а катедрата осигурява условията за това развитие и за въвеждане съвременни диагностични и терапевтични методики. Симбиозата между двете структури е полезна и задължителна за успеха, смятат юбилярите

И допълват, че не по-малко важни условия за успех са стимулирането на индивидуалното развитие на лекарите, изграждането на екипност, приучването към всеотдайност, човечност, професионализъм, позитивизъм, но най-важното е любов към децата, към работата и към хората.

8 total views, 8 views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!