BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба с интересни архивни кадри разкрива моменти от общия път на Испания и България в ЕС

1 (1)

08.02.2024

Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България, ще открие утре (9 февруари 2024г), в 11.00 часа, в Дома на културата „Борис Христов“, ет.2, фотографска изложба „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“.

Експозицията представя моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на Европейския съюз и включва над 60 снимки, запечатали събития от двустранните отношения и културния обмен от 1989 до 2023 г.

Сред фотосите могат да бъдат видени архивни кадри от срещи на върха, официални посещения, важни моменти от предприсъединителния процес на България към ЕС, моменти на скръб и радост за двете страни, спортни успехи и културни отличия, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида. Експозицията цитира в десетина панà мисли на 32-ма представители на културния, научния, обществения и политическия живот в България, свързани професионално и емоционално с Испания.  В тях те споделят защо обичат страната, нейния език и култура.

Организатор на събитието е Посолството на Кралство Испания в България.  Домакин и съорганизатор в град Пловдив е отдел „Култура и културно наследство“ на община Пловдив, Дом на културата „Борис Христов“.

Изложбата „Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“ е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на Европейския съюз и с нея Испанското посолство закри културната си програма за председателството. Експозицията се осъществява в сътрудничество с Държавната агенция „Архиви“, Българската телеграфна агенция (БTA), предоставила по-голямата част от архивните кадри. Фотографии са осигурени също и от Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и Министерството на отбраната на Република България.

Входът е свободен!

325 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!