BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Демерджиев: В най-спешен порядък ще съдействам за почистването на р. Марица в Пловдив

demerdjiev

15.09.2022

Община Пловдив ще изпрати до броени дни на служебния заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев всички протоколи и документи, свързани с почистването на коритото на река Марица. Това стана ясно след среща, инициирана от кмета Здравко Димитров, на която присъстваха областният управител Ангел Стоев и заместник-кметовете Анести Тимчев, Тодор Чонов и Йордан Ставрев.

Служебният заместник министър-председател подчерта, че за да съдейства за бърза и навременна процедура за старт на дейностите, държи общинската администрация да работи в пълен синхрон с областната администрация.

Кметът Здравко Димитров припомни, че средствата от 1,5 млн. лева, отпуснати миналата година от държавата, са налични в сметките на общината, но дългите процедури по Закона за обществените поръчки възпрепятстват администрацията да си свърши адекватно и навременно работата по реката. Той поясни, че разполага с протоколи от различните ангажирани ведомства, чрез които може да се задейства процедура при ситуация за неотложност.

Всички страни са на мнение, че коритото на река Марица в урбанизираната зона трябва със съвместни усилия да бъде спешно почистено, особено с оглед последните наводнения в страната.

Общият участък от р. Марица в регулацията на Пловдив е 13 км. Частта от реката в населения регион е 5,1 км. Аварийните работи ще включват почистване около мостовете, островните образувания в този участък. Тези дейности ще бъдат изпълнени в обема на отпуснатите средства и в съществуващото течение на реката. Едновременно с това се извършват постоянно работи по почистване на зелената растителност от общинските предприятия „Градини и паркове“ и „Чистота“, за които са отделени средства от общинския бюджет.

79 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!