BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва XXV-ят Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir

Започва XXV-ят Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir

Тази година представления ще има и в кварталите „Коматево“, „Кършияка“ и „Тракия“

С кратка, но изключително атрактивна демонстрация на сензори и визуална сценография, представена от артисти от Държавен куклен театър – Пловдив, започна днешната пресконференция, посветена на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir. В пресконференцията взеха участие заместник-кметът по „Култура, археология и туризъм“ – Пламен Панов, директорът на театъра – Петър Влайков и председателят на СНЦ „МКТФ „Двама са малко – трима са много““, Ева Кьосовска, която е и режисьор на театъра.

Присъстващите успяха да надникнат в работния процес на спектакъла на сдружение „Франки“ –  първата по рода си смесица между куклен театър и съвременни технологии – роботика, сензори  и визуална сценография, устройства за контролиране на звук, видео, осветление, роботизирани кукли и интегриране на средствата на роботиката в кукления театър. Това е изключително иновативна сфера, в която артистите от театъра активно експериментират през последните две години. До момента са проведени две творчески лаборатории по проект на СНЦ Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ – част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir се организира от СНЦ „МКТФ „Двама са малко – трима са много“ и Държавен куклен театър – Пловдив с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община Пловдив и Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022“. Тази година от 1-ви до 6-ти септември, ще се проведе XXV издание на фестивала и Х издание на фестивалния модул TheatAir. В рамките на шест дни публиката ще може да се наслади на едни от най-добрите куклени спектакли за деца и възрастни от страната и света.

Част от спектаклите от фестивалната програма на TheatAir ще се състоят и на три външни сцени в кварталите „Коматево“, „Кършияка“ и „Тракия“. Петър Влайков и Ева Кьосовска представиха детайли за програмата, българските и международни участници, акцентите, изненадите, концертите. Почти всички спектакли от програмата са били номинирани или са получили награда „Аскеер“.

Кукленият театър ще има нова Камерна зала в Пловдив, стана ясно още на пресконференцията. Новината съобщи заместник-кметът Пламен Панов. Идеята и инициативата на директора на театъра Петър Влайков е получила зелена светлина и подкрепа от Кмета Здравко Димитров, който е обещал пълно съдействие. В момента процедурата е в ход,  активна подкрепа оказва и кметът на района Костадин Димитров. Новият филиал ще бъде в помещение в ЖК „Тракия“, намиращо се между блок 8 и блок 10, което в момента не се използва, а преди това е изпълнявало административни функции. Пространството е 274 кв.м., в него ще има съвременно оборудване и 100 места за публиката.

„За пореден път имаме културен институт, който дефинира тенденциите. Нещо, с което Пловдив много се гордее. Така както Операта го прави с фестивалите си, Кукленият театър в Пловдив прави нещо изключително иновативно с прилагането на нови технологии. Видяхте малка част днес. Община Пловдив подкрепя екипа на театъра и е важно да се отбележи, че точно в резултат на това доверие, което имаме към институцията, общината чрез своите инструменти в рамките на целия мандат – чрез Културния календар, програма „Наследство“ и смесеното финансиране е осигурила за Кукления театър 552 630 лв.“, каза още заместник-кметът Панов. Той представи и статистика за първото шестмесечие на тази година за сектор Туризъм. Тя показва, че имаме 305 859 реализирани нощувки в град Пловдив, което на фона на 2022 представлява ръст от 35% или още близо 226 хил. реализирани нощувки. Ръстът е и с 30% в сравнение с 2019, годината преди пандемията, когато за първите 6 месеца сме имали около 235 хил. нощувки. За сравнение през 2021 реализираните нощувки са били едва 119 хил. за първите шест месеца.

Пълната програма „Двама са малко – трима са много“ & TheatAir можете да откриете на страницата на Държавен куклен театър, както и във фейсбук.

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!