BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деца от „Чайка“ садиха цветя в двора на градината, над 400 техни връстници се включват в инициатива на Община Пловдив

iniciativa_gradini_8 iniciativa_gradini_4

24.11.2022

Красиви теменужки в нови бели кашпи сами посадиха и поляха децата от втора и четвърта група на  ДГ „Чайка“. С това започна най-новата инициатива на Община Пловдив, която се реализира съвместно от дирекция „Екология и управление на отпадъците“, „Градини и паркове“ и детските заведения в града под наслова „Детска Еко лаборатория в кашпа – Приятели на природата“.

„И децата, и учителите сме радостни, че дворът ни става все по-хубав. Това вдъхновява нашите възпитаници да обичат природата и да се грижат за опазването ѝ“, сподели заместник-директорката на „Чайка“ Рени Червенкова. Тя с гордост показа и откритата съвсем наскоро екозанималня, направена със средства от спечелен проект.

„Стараем се да засаждаме повече цветя и зеленина в целия град, а детските градини и училищата са ни приоритет“, каза директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев. От името на заместник-кмета по екология Анести Тимчев той връчи поздравителен адрес на градината за нейното включване в инициативата.

„Над 400 деца от 7 детски градини – поне по една във всеки пловдивски район, ще засадят до 1 декември още много цветя и лавандула в кашпи. Подготвяме красиви обозначителни табелки „Екокът“. Разказваме им как да се грижат за растенията. Изненадани сме колко много знаят децата от „Чайка“, каза главният експерт по екология в общината Радина Андреева.

В предвидената за утре инициатива в ДГ „Валентина“  се предвижда да се включат 90 деца. До 1 декември включително акции ще има също в детските градини „Зора“, „Дъга“, „Червената шапчица“, „Росица“ и „Майчина грижа“, а догодина ще продължат и в други градини.

На всеки малък участник в инициативата се предоставя лейка, лопатка или други градинарски пособия, които после остават за детската градина. Те са предоставени от „Мосю Бриколаж“.

До няколко дни в двора на „Чайка“ пък ще бъде засадена нова ела на мястото на старо изсъхнало дръвче, която децата ще могат за украсят за Коледа. Там от „Градини и паркове“ ще доставят и храсти от вида лигуструм, с които да се оформи жив плет, увери Веселин Козарев.

32 total views, no views today

Източник: Община Пловдив

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!