BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В „Тракия” откриха първия парк в памет на донорите

05.11.2021

В „Тракия” откриха първия парк в памет на донорите

Първото в страната пространство, посветено на донорите, бе открито днес в парк „2019” в пловдивския район „Тракия”. Инициативата е на членовете на „Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“, получили шанс за нов пълноценен живот.

Благодарение на подкрепата на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и инициативата на Сдружението, това е първият завършен парк в памет на донорите в страната, който включва чешма-паметник, открита на 21.06.2019 г., и дарените сега 12 пейки като знак на почит и признателност към донорите и техните близки.

„Направихте така, че парк „2019“ да стане по-красив. Добрите дела трябва да се разпространяват. Радвам се, че инициативата „Дари живот” срещна нашата „Пейка с послание”. Пейките с послания в района ни вече стават 90. Благодаря за всичко, което правите“ – заяви кметът на „Тракия” Костадин Димитров.

„Мисията на кампанията „Дари живот“ е да покаже, че донорството е жестът, който осмисля последния миг от живота на човека, дарявайки живот на друг човек. Това е единствената възможност една малка частица да продължи живота си и след теб, заедно с човека, който си спасил. Затова в България е необходимо да се усъвършенства редът и организацията на органното донорството чрез увеличаване на донорските бази и чрез създаване на по-добра мотивираност в координаторите по донорство, както и регистър за волеизявленията на хората по отношение на донорството“, сподели Стефан Тамбуев – председател на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Сред присъстващите на събитието бяха Антон Кутев, който като народен представител в 44 НС е помогнал за старта на инициативата, новият председател на Националната пациентска организация Наталия Маева, роднини на донори и др.

Източник: Район Тракия

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!